Diari digital d'Andorra Bondia
El sector alerta de problemes amb les plantilles si s’arriba a l’estiu sense l’arribada de visitants
El sector alerta de problemes amb les plantilles si s’arriba a l’estiu sense l’arribada de visitants

La venda de carburant de locomoció baixa un 30% el 2020 per la Covid


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: BonDia

El consum del darrer mes de l’any no va capgirar la tendència i el 2020 es va tancar amb una caiguda de les vendes de carburants de locomoció del 29,6%. En total són 92,5 milions de litres importats, el que suposa 38,9 milions de litres menys que el 2019. L’impacte de la situació sanitària arran de la Covid-19 és ben visible. Així, les vendes van registrar xifres positives durant els dos primers mesos de l’any però a partir del març no es van poder igualar els nivells assolits el 2019. Els mesos més complicats de l’exercici passat van ser l’abril (amb un 97,2% menys de vendes), el maig (amb un 68,4% menys), i el novembre (amb un 61,6% menys).

Pel que fa a les vendes de carburant de calefacció, van caure un 7,4% l’any passat. Es van importar un total de 47,8 milions de litres, 3,8 milions menys que un any enrere. Per què tan sols un 7,4% menys si des del març hi va haver negocis tancats i menys activitat en general? Fonts properes al sector dels carburants expliquen que aquesta lleugera caiguda es deu al fet que la gent s’ha estat més temps a casa, perquè ha fet més fred i perquè alguns hotels que tenien perspectives d’obrir van omplir els dipòsits. La reducció és, per tant, molt raonable o bé molt bona per les estacions de servei tenint en compte el context.

Fent atenció a les importacions de carburant de calefacció i de locomoció, el 2020 es van vendre 140,5 milions de litres, el que suposa una reducció del 23,3% respecte dels 183,3 milions de litres acumulats en el mateix període de l’exercici anterior, segons informa el departament d’Estadística.

Cal destacar que des del 2001, les vendes de carburants han fluctuat. Així, van créixer fins al 2005 (any rècord) gràcies al boom de la construcció i després es van esfondrar amb la crisi posterior fins al 2011, quan es va estabilitzar. Cap caiguda, però, ha estat tan brutal com la registrada el 2020.

A hores d’ara, el sector ja dona per perdut el gener del 2021 i albira per al febrer i març una lleugera recuperació. Les empreses assenyalen que el fet que la construcció no s’hagi vist afectada per la crisi del coronavirus (o que n’hagi rebut les conseqüències en menor mesura) beneficia les gasolineres. Però el que està clar és que amb el consum intern els establiments que hi ha avui no viuen i per aquest motiu adverteixen que si no es permet l’entrada de visitants aviat hi haurà problemes per aguantar les plantilles i sotracs a les empreses força importants. En aquest sentit reiteren que és gràcies a la diversificació que les benzineres es poden mantenir perquè amb tan sols la venda de carburants ja haurien tancat. És per això que els negocis remarquen que si es continua amb la caiguda del 2020 i s’arriba a l’estiu sense normalitzar la situació hi haurà societats que ho passaran malament.

Davant d’aquest context, el sector reitera el seu rebuig a l’increment dels impostos sobre el carburant de locomoció que pretén aplicar el Govern.

 

 

 

 

venda
locomoció
baixa
carburant
30%
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic