Diari digital d'Andorra Bondia
La Guia va ser presentada ahir a la tarda pel ministre Espot i per representants dels departaments implicats.
La Guia va ser presentada ahir a la tarda pel ministre Espot i per representants dels departaments implicats.

La víctima d’agressió sexual podrà activar el Codi lila a l’hospital


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

Una de les novetats del protocol sanitari per atendre els casos específics en supòsits d’agressions sexuals és que la víctima es podrà acollir al Codi lila quan arribi a la recepció de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Així ho va explicar el secretari d’Estat de Salut, Joan León, durant la presentació de la Guia de col·laboració i protocols d’actuació en casos de violència de gènere i violència domèstica, que ha elaborat la Comissió nacional de prevenció de la violència de gènere i domèstica. 

El Codi lila preveu que els professionals sanitaris han d’actuar d’una determinada manera en el moment d’atendre la víctima: el triatge ha de ser ràpid, si és possible; la persona no ha de tornar a la sala d’espera, sinó que se l’ha de conduir a una zona “íntima” acompanyada de la treballadora social; i se li ha d’oferir si vol trucar a algú que ella consideri oportú en cas de venir sola. León va dir que es fa, per tant, “un acompanyament molt específic”. En aquest sentit, va afirmar que el personal sanitari està preparat per tractar la víctima “d’una manera totalment sensible i molt individualitzada”, ja que ha patit una situació traumàtica. 

També va explicar que, tant si s’activa el Codi lila com si no, la persona, en arribar a urgències, passarà de seguida al triatge i després a una zona “íntima”,  a l’espera del metge. Aleshores, se l’adreçarà a un box especialitzat d’exploracions ginecològiques, concretament, el número 8. Després s’avisarà el servei de Policia perquè al seu torn demani l’actuació del forense de guàrdia.

D’aquesta manera, seran el metge i el forense els que sotmetran la víctima a una valoració única. León va assenyalar que s’ha d’informar la víctima si vol fer denúncia i que, tant si en vol fer com si no, l’informe mèdic es trametrà a la Batllia. També se l’assistirà psicològicament i es recolliran les mostres biològiques necessàries per al procediment judicial.

Una Guia recull les actuacions de les àrees social, policial, judicial i educativa

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va ser l’encarregat de presentar ahir la Guia de col·laboració i protocols d’actuació en casos de violència de gènere i violència domèstica. Es tracta d’un document de 200 pàgines que pretén ser una eina pedagògica per als professionals que intervenen en casos de violència de gènere i violència domèstica, un manual de bones pràctiques en la intervenció de la violència de gènere i la violència domèstica i un recull d’informació i de sensibilització de cara a la població. S’estructura en vuit apartats i al final conté uns annexos que recullen els diferents protocols d’actuació de totes les àrees implicades en els casos de violència de gènere i domèstica. Per aquest motiu, en la presentació de la Guia hi van ser presents la secretària d’Estat d’Afers Socials i Ocupació, Ester Fenoll;  el secretari d’Estat de Salut, Joan León; la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné; i la directora del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès. 

El ministre va explicar que els principis rectors inspiradors de la Guia són la prevenció, la intervenció integral, la transversalitat de gènere i la participació ciutadana. També va subratllar la importància de la detecció dels casos de violència de gènere, el procés d’intervenció des dels àmbits social, policial, sanitari i judicial i la derivació obligatòria d’aquests casos al servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere, o al servei d’Atenció a les Víctimes de Violència Domèstica i Familiar, segons correspongui. 

Pel que fa a l’àmbit social, Fenoll va explicar que una de les novetats que s’introdueixen en el protocol referit a l’atenció de persones i famílies és que la víctima que ha patit aquest tipus de violència tindrà una persona de referència única que l’acompanyarà en tots els tràmits que hagi de fer i que coordinarà tots el serveis implicats. 

Quant a l’actuació policial, Molné va detallar que s’han establert uns protocols d’entrevista i de tracte envers les víctimes. En aquest sentit, els policies han rebut una formació específica per a l’atenció d’aquests casos. 

En l’àmbit educatiu, Pagès va subratllar que l’actuació se centra en les accions de prevenció pel que fa als alumnes i en la formació dels equips docents per detectar i atendre els menors que pateixen violència domèstica. 

víctima
agressió sexual
activar
Codi lila
l’hospital

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

I aquest protocol ?? com es que al hospital no en tenen coneixement ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte