Diari digital d'Andorra Bondia
Vianants en un carrer del Pas de la Casa.
Vianants en un carrer del Pas de la Casa.

La vigilància privada al Pas, a càrrec dels turoperadors des d’aquest hivern


Escrit per: 
M.S.C.

Els turoperadors que portin grups de joves al Pas de la Casa durant aquest hivern assumiran per primer cop la vigilància privada per reforçar la seguretat al poble encampadà. Aquesta és una decisió que es va prendre en el marc de la Taula transversal per a la millora de l’oci nocturn l’any passat. Ja en aquell moment es van implementar algunes mesures però no es va poder arribar a temps d’incloure-les als contractes amb els turoperadors. És per això que a l’hora de tancar els acords per al 2020 s’hi va establir que aquestes empreses es farien càrrec d’aquestes actuacions. Així doncs, en el cas que no es complís aquesta clàusula obligatòria, els turoperadors no podrien contractar llits al Pas de la Casa. 

Segons fonts properes a aquestes agències, el cost que hauran d’assumir és “important” i consisteix en rondes de vigilància amb cotxes i dos professionals des de les onze de la nit fins a les sis del matí. A més, els turistes aniran identificats amb polseres per saber en quin hotel s’allotgen i a quin grup pertanyen. La vigilància privada tan sols es contractarà quan hi hagi grups de joves nombrosos (poden arribar a 2.500 persones) que venen al Pas de la Casa a passar les setmanes blanques. Es tracta de quinze dies, l’última setmana de gener i la primera de febrer. Les mateixes fonts van explicar que hi ha el consens entre tots els actors d’adoptar aquestes mesures per garantir la convivència durant aquestes dates. La intenció és seguir amb aquest mateix model de cara a la temporada que ve, ja que és una garantia de seguretat per a tots: els ciutadans, els altres turistes, i la comunitat de l’edifici on s’allotgen. Així, els receptius d’aquest turisme fan una bona valoració de la tasca feta en el marc de la Taula transversal per a la millora de l’oci nocturn i es mostren en espera de poder fer un balanç de les accions impulsades aquesta temporada a finals de l’hivern. Cal remarcar que la taula no es va reunir abans de l’inici de la temporada perquè va coincidir amb la convocatòria d’eleccions comunals.
Precisament ahir, la companyia de vigilància privada GSI, del grup Pyrénées, va informar que ha arribat a un acord amb l’agència Frontera Blanca, especialitzada en gestió i acollida de grans grups turístics a peu de pistes. Segons van explicar, des d’aquest mes de gener s’han posat en marxa una bateria de mesures, entre les quals destaquen les rondes de control continuades, especialment durant el vespre i la nit, per tal de supervisar l’ordre i evitar incidents que eventualment generen alguns grups de visitants, com ara soroll, vandalisme o aldarulls. 
Frontera Blanca i GSI han dissenyat un pla d’actuació per garantir la seguretat dels turistes i dels veïns i comerciants, que els darrers anys han denunciat molèsties i incidents que es produeixen en períodes d’alta afluència turística. Per això es durà a terme un control preventiu dels grups més nombrosos per evitar els incidents que alguns turistes protagonitzen degut al consum d’alcohol i que algun cop han acabat amb vandalisme, baralles o casos d’hipotèrmia. 
A més, les dues empreses han acordat un protocol d’actuació que estableix que els turistes aniran identificats amb polseres per tenir-los ubicats. Els agents de seguretat informaran i orientaran els turistes que actuïn amb incivisme i en cas que persisteixin en la seva actitud intervindran i avisaran la policia. Durant la temporada d’hivern passada es va reforçar la presència policial, amb fins a dues patrulles de reforç els dies de més afluència.

 

 

 

Pas de la Casa
taula transversal per a la millora de l'oci nocturn
oci nocturn
turoperadors
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic