Diari digital d'Andorra Bondia
policia i batllia
policia i batllia

La violència domèstica se salda amb més d’una detenció setmanal


Escrit per: 
Pepa Gallego

Des de la Policia i la mateixa Associació de Dones no volen entrar a valorar el possible increment de les detencions per violència en l’àmbit domèstic, però totes dues organitzacions, així com l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere, mostren la seva preocupació davant del fet indiscutible que cada setmana es deté més d’una persona per aquest motiu. Des de començaments d’any han estat 25 les detencions per violència domèstica, i en tot l’any passat van ser 52 les persones detingudes per aquest motiu. Per tant la mitjana, ara per ara, supera la de l’any passat i s’haurà d’esperar a veure com evoluciona la resta de l’any.
Dels detinguts cal destacar que vint són homes i cinc, dones.  Per nacionalitats, nou han estat  residents portuguesos però els segueixen de prop els andorrans, que són sis detinguts. Tres són espanyols, i la resta, d’altres nacionalitats. 

MÉS PER INICIATIVA PRÒPIA 
L’Equip d’Atenció Integral destaca que s’han incrementat les persones que acudeixen al servei per iniciativa pròpia. “Abans la majoria dels casos venien derivats de diferents institucions, com la policia, l’ADA o serveis socials. Ara cada cop més són per iniciativa pròpia, i podem dir que fa dos o tres anys la iniciativa pròpia ha arribat a guanyar la derivació”, explica Mireia Porras, educadora social i membre d’aquest equip juntament amb una altra educadora social, una treballadora social, una psicòloga i una advocada. 
Aquest equip té un protocol establert. La víctima ve per iniciativa pròpia o derivada per algun professional com pot ser la Policia, la Batllia o el metge. Hi ha una primera atenció per part de les educadores socials o les treballadores socials, que són les referents. Elles expliquen a la víctima tota la informació que requereix. També veuen si hi ha maltractament físic perquè vagi a l’hospital i el metge forense faci l’informe corresponent. L’informen de la denúncia que pot fer a la policia, si no l’ha fet, i també de tot el que fa referència a la separació i tot el que comporta amb fills per a la custòdia. Ofereixen un primer assessorament legal i si la víctima ho demana pot rebre més assessorament amb l’advocada del grup. “Si la Batllia demana protecció per a la víctima activem els nostres recursos, que són dos pisos que serveixen de pont des de la sortida del domicili fins que es troba un habitatge nou, quan la situació està més restablerta”, va explicar Porras.  
Així mateix, s’estudia la situació econòmica de la víctima i s’informa de les ajudes econòmiques que pot sol·licitar. Si la víctima ho demana, també l’atén la psicòloga. 
Un cop la situació ja està estabilitzada i la víctima ja té un habitatge nou, “l’equip fa el seguiment i treballa el maltractament socioeducatiu, per explicar-li què li ha passat i quines conseqüències tenen els tipus de maltractaments, perquè passi el dol però també perquè tiri endavant”, va manifestar l’educadora social. 
Aquest equip, que ara és dins de l’àrea de Polítiques d’Igualtat, té en projecte ampliar les seves funcions, però ara per ara disposa dels mateixos recursos. 

Crida a denunciar
Per la seva banda, el cos policial fa una crida perquè les víctimes denunciïn els casos de violència domèstica, “ja que l’administració disposa d’ajudes per poder ajudar les víctimes i vetllem per garantir la seguretat i les sentències judicials i detenir les persones que facin servir qualsevol violència, psicològica o física”, va dir Sergi Medina, portaveu de la Policia.  Medina també va remarcar que solen ser les víctimes les que fan el primer avís per denunciar-ho. 

Cal coordinar millor els recursos d’atenció a les víctimes

L’informe d’avaluació del comissari europeu dels Drets Humans, Nils Muižnieks, que ha visitat Andorra aquest mes, també va destacar que cal més mesures de protecció per a les víctimes i una millor coordinació de totes les ajudes. Dues qüestions que el mateix comissari reconeix que la comissió interministerial creada recentment sobre la violència contra les dones té pendent d’abordar. En aquest aspecte, des de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), la presidenta, Montserrat Nazzaro, reconeix que fan falta aquestes millores, “perquè alguna vegada ens hem trobat que hem trucat a l’equip i no hem trobat a ningú, però això ha sigut en comptades ocasions”, va dir. Entre els recursos, a més dels assessoraments jurídics, psicològics i d’acompanyament, l’Equip d’Atenció Integral a la Dona Víctima de Violència de Gènere disposa de dos pisos que tenen cabuda per a quatre famílies. Són recursos per a aquelles víctimes que fugen del nucli de l’agressor i són temporals fins que trobin un habitatge familiar propi. “Tenir un tercer pis no estaria malament perquè algun cop hem hagut de fer convenis amb hotels o pensions perquè estaven plens, però generalment són suficients”, va assenyalar Mireia Porras. L’Equip d’Atenció Integral està en coordinació amb l’Associació de Dones d’Andorra i també amb el grup especialitzat de delictes contra les persones de l’àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal, que fan el seguiment d’aquells casos en què s’ha denunciat violència domèstica. 

violencia domestica
violència de gènere
policia
Associació de Dones
Equip d'Atenció Integral

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte