Diari digital d'Andorra Bondia
Plànol amb les dades d’edificis per nombre de plantes de la parròquia d’Ordino.
Plànol amb les dades d’edificis per nombre de plantes de la parròquia d’Ordino.

La vulnerabilitat sísmica dels edificis del país, cartografiada a finals d’any


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Cenma

Els investigadors del Cenma s’han reunit durant els mesos de maig, juny i juliol amb els tècnics dels departaments cadastrals i d’urbanisme de tots els comuns per poder realitzar la cartografia de la vulnerabilitat sísmica dels edificis d’Andorra. Així, el 5 de juliol passat ho van fer amb el d’Andorra la Vella i d’aquesta manera van tancar el cicle de trobades per sol·licitar la informació necessària per poder realitzar aquesta cartografia. La seva finalitat és obtenir uns resultats estadístics de com de resistents poden ser els edificis del país davant d’un sisme en el conjunt del massís pirinenc. 

Aquest treball s’inscriu dintre del projecte europeu de risc sísmic Pocrisc. La vulnerabilitat sísmica indica la propensió dels edificis per ser malmesos per un sisme de determinada magnitud. Per fer l’anàlisi de la vulnerabilitat, es proposa una metodologia amb criteris estadístics i lògics a utilitzar de forma homogènia en tot l’àmbit dels Pirineus. El mètode per analitzar la vulnerabilitat fa servir dades bàsiques dels edificis, com per exemple la seva antiguitat, el nombre de plantes, els materials emprats en la construcció i la seva estructura. També interessa saber la utilitat de la construcció, “si és d’habitatges o no”, explica una de les investigadores del Cenma involucrades en el projecte, Natàlia Gallego. L’objectiu és que a finals d’any es pugui tenir enllestida la cartografia sísmica de la vulnerabilitat dels edificis de les set parròquies, anuncia Gallego.
A fi de facilitar l’ús d’aquesta informació davant de possibles emergències, els resultats són estadístics per a un conjunt d’edificis de característiques similars i no es fa edifici per edifici. Un cop estigui enllestida la cartografia, es farà una simulació per saber com de vulnerables poden ser aquestes construccions, segons les dades recollides i tenint en compte la magnitud del terratrèmol. 
Aquesta és una de les àrees d’investigació del projecte Poc-risc. Una altra és la de l’estudi del moviment d’edificis essencials si es produís un terratrèmol, com el cas de la seu de Protecció Civil i Gestió d’Emergències a Prat del Rull, en la qual el mes d’abril es van col·locar tres acceleròmetres. El tercer àmbit d’actuació és el de l’ús de les xarxes socials per extreure informació de la població quan es produeix un sisme, ja que “costa molt que la gent contesti expressament l’enquesta sísmica, però es genera molta informació a través de les xarxes”, diu Gallego. 

vulnerabilitat sísmica
edificis
cartografia
finals d’any

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte