Diari digital d'Andorra Bondia
El director de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, presenta la xarxa de calor i fred.
El director de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, presenta la xarxa de calor i fred.

La xarxa de calor permetrà reduir prop de 1.300 tones d’emissions


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: Facundo Santana

La xarxa de calor, i també de fred, que FEDA Ecoterm està desplegant a Escaldes-Engordany tindrà potencial per subministrar aigua calenta, calefacció i aire condicionat a prou edificis, entre equipaments públics i habitatges, com perquè l’ús de la nova energia permeti estalviar l’emissió de prop de 1.300 tones de CO2 a l’atmosfera, xifra que equival a les emissions de tot un any de 675 vehicles de combustió tradicional. Així ho va explicar el director d’aquest projecte, Jordi Travé, en el marc de la reunió de poble que el Comú d’Escaldes-Engordany va organitzar per explicar les obres que han començat a l’avinguda Esteve Albert, així com les que tindran lloc pròximament a l’avinguda Fiter i Rossell i que, en aquest cas, corresponen a la separativa d’aigües pluvials i residuals, si bé s’aprofitaran perquè s’hi instal·lin també les canonades de la xarxa de calor i fred.

La cònsol major, Rosa Gili, va explicar que al seu equip li va semblar molt bé un projecte que permet diversificar les fonts d’energia i que, en aquest sentit, és “bo per al medi ambient i per a la lluita contra el canvi climàtic”. Ara bé, el Comú que presideix va proposar un canvi d’ubicació de l’anomenat “local tèrmic” i, finalment, aquest s’instal·larà a la plaça dels Dos Valires. Això va generar la pregunta d’un ciutadà, preocupat per la possible contaminació acústica associada a aquest equipament. En aquest sentit, el director de FEDA Ecoterm va assegurar que el compressor quedarà “encapsulat” i que es prendran totes les mesures que permet “l’enginyeria acústica” perquè no hi hagi problemes de sorolls a l’entorn.

Els treballs a l’avinguda Esteve Albert finalitzaran el 20 de setembre i, tot seguit, s’iniciaran al carrer dels Paraires. La primera fase preveu arribar als edificis de nova construcció al Clot d’Emprivat, si bé quan es treballi allà no hi haurà afectació al trànsit per les galeries que ja s’hi van construir al seu dia. En aquesta primera fase, la xarxa de calor (i la primera de fred d’Andorra) donarà servei a equipaments públics principalment, però en la segona fase ja arribarà a l’avinguda Fiter i Rossell, amb un potencial per servir més de.700 llars.

El Comú es compromet a tirar endavant la separativa d’aigües a la part alta de Fiter i Rossell

Separar les aigües pluvials de les residuals és un compromís del Comú, i de tots els comuns de fet, amb la ciutadania i amb Espanya. “Aquestes obres donaran compliment als compromisos contrets i serviran perquè els rius estiguin nets, seran bones per a la ciutadania i per al medi ambient”, va declarar la cònsol major, Rosa Gili, a l’inici de la reunió convocada a la sala polivalent del Prat del Roure.

Davant d’una seixantena de ciutadans que van decidir assistir presencialment a la trobada, a més dels que s’hi van connectar via streaming, el cap d’Urbanisme del Comú, Gerard Calvet, va detallar les dues fases d’aquests treballs. La separativa i la xarxa de calor i de fred són dos serveis diferents, però el Comú i FEDA han decidit aprofitar les obres d’una per tirar endavant l’altra, de manera que no s’hagi d’obrir dues vegades el carrer.

La primera fase de les obres de la separativa començaran el 20 de setembre, i aniran del carrer Manel Cerqueda i Escaler fins al carrer Josep Viladomat. Les tasques tindran una afectació important sobre el trànsit i, molt especialment, sobre l’accés a les escoles. En aquest sentit, tant Calvet com els cònsols major i menor van posar-se a la disposició dels ciutadans per anar resolent les incidències que es puguin produir. La segona fase arribarà ja fins al pont dels Escalls, i la part alta de Fiter i Rossell quedarà pendent d’una tercera fase, no licitada encara, però amb la qual els responsables de la corporació no van dubtar a comprometre’s.

xarxa de calor i fred
emissions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic