Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Ubach i Jordi Nadal, en la presentació de la xarxa ahir al matí.
Jordi Ubach i Jordi Nadal, en la presentació de la xarxa ahir al matí.

La xarxa de dispositius intel·ligents, a punt al 100% a partir del 2020


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Andorra Telecom

“Una xarxa nova que utilitzaran els objectes i que no serà per a ús de persones”. Aquesta és la nova aposta d’Andorra Telecom: la xarxa específica LoRa, que permet la connexió de petits dispositius que estan ubicats de vegades en llocs de difícil accés i que tenen una necessitat d’enviar dades molt baixa. D’aquesta manera el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, va presentar ahir aquesta solució que fa possible l’anomenada Internet de les coses (IoT). El desplegament d’aquesta xarxa ha costat aproximadament uns 100.000 euros. Segons Nadal, és una inversió poc costosa que permetrà oferir als clients “serveis molt econòmics”.
El responsable d’IoT d’Andorra Telecom, Jordi Ubach, va explicar quins són els components de la xarxa i com funciona. En primer lloc, va assenyalar que “el 2025 hi haurà més dispositius d’internet de les coses (IoT) connectats que no terminals mòbils”. Pel que fa als elements necessaris perquè funcioni, va concretar que cal tenir un sensor que passa les dades a una antena. Aquesta antena les envia a un servidor que, al seu torn, les fa arribar al client final que, connectat a una xarxa mòbil pot veure en tot moment les dades que va recollint el dispositiu.
Ubach també va comentar que Andorra Telecom ha escollit LoRa perquè existeixen molts sensors que hi són compatibles, la cobertura és molt àmplia, l’autonomia de la bateria dels sensors pot arribar fins als deu anys, el preu és molt econòmic i a més és molt segura.
A dia d’avui, la parapública ja ha desplegat dotze antenes a les capitals de parròquia i al Pas de la Casa, de manera que la cobertura arriba al 84% del territori. En els propers mesos s’ampliarà fins a cobrir-ne el 100%. 
Fins ara, Andorra Telecom ja ha fet diverses proves pilot, va detallar Ubach. Així, ha instal·lat sensors de CO2 per mesurar la qualitat de l’aire, i sensors de temperatura i d’humitat per saber el nivell de gasoil d’una cuba, entre d’altres. Ara per ara, els principals destinataris de la solució són empreses i més endavant arribarà a particulars. En aquest sentit, va dir que es podrà usar per posar sensors a animals per controlar en tot moment on es troben, per exemple. De moment, la xarxa només es pot usar a Andorra. Quan hi hagi acords de roaming també es podran rebre dades des de d’altres països. 
Andorra Telecom comercialitzarà tant la xarxa com els serveis a mida per a les empreses. La idea és dissenyar solucions per a les necessitats dels clients i assessorar-los sobre com treure el màxim profit de la IoT.

xarxa
dispositius
intel·ligents
a punt
100%
partir
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte