Diari digital d'Andorra Bondia
L’any passat la CASS va pagar 5,2 milions d’euros en concepte d’auxiliars mèdics.
L’any passat la CASS va pagar 5,2 milions d’euros en concepte d’auxiliars mèdics.

La xifra de fisioterapeutes del país duplica la ràtio recomanada per l’OMS


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Els serveis professionals de fisioterapeutes representen el 85,9% dels professionals que es concentren en l’epígraf  d’auxiliars mèdics (logopedes, llevadores, podòlegs, o lloguer de l’oxigen per a pacients amb patologies respiratòries), que és una de les activitats amb  prestacions de reemborsament de la seguretat social. L’any passat la CASS va pagar 5,2 milions d’euros en concepte d’auxiliars mèdics, dels quals, 4.483.784 euros corresponen a serveis de fisioterapeutes. 

La CASS destaca que, en referència als auxiliars, es manté la tendència d’importants creixements respecte de l’exercici anterior, el 2016, tant en nombre d’actes com en la incorporació de nous prestadors convencionats.  En concret, la despesa general en auxiliars mèdics (els 5,2 milions) suposa un 9,2% més que l’any anterior. Destaca de manera important el col·lectiu de fisioterapeutes, que és un col·lectiu que està creixent en gran mesura sobre altres professions en els últims anys. “Hi van haver, el desembre del 2017, 125 fisioterapeutes convencionats directament amb la CASS, un 15,7% més que el 2016, i van duplicar la ràtio per població recomanada per l’OMS (un  per cada 1.200)”, remarca la CASS. 

Les activitats reals  de les prestacions de reemborsament a la branca general sumen un cost de 91,2 milions el 2017, un 4,5% més que l’any anterior. L’hospitalització és el perfil que més costa a la CASS (suposa un 31% dels costos), en concret, són 28,3 milions i s’ha incrementat un 17%. 
En segon lloc, es troben els 11,3 milions d’euros que costen les despeses en farmàcia (que representen el 12,4% del cost total en prestacions de reemborsament), i  que també s’han incrementat un 1,4%. En aquest sentit, la CASS remarca el pes dels medicaments especialment costosos  o finançats al 100%, i de vacunacions a preu d’altres països fora de l’entorn veí tradicional, motivat per les disponibilitats del mercat.  

fisioterapeutes
ràtio
OMS
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic