Diari digital d'Andorra Bondia
Una assemblea anterior de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí.
Una assemblea anterior de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí.

L’AAME dubta de la legalitat dels canvis en el dia festiu setmanal


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Tot i que celebra la possibilitat de desplaçar el dia festiu setmanal que ofereix la nova Llei de relacions laborals, l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) assenyala que tal i com ha quedat redactat finalment el text no dona la seguretat que aquest canvi es fa amb el mutu acord entre l’empresa i el treballador i sense coaccions per part del patró. En aquest sentit, els experts consultats per l’entitat assenyalen que el text té “aire d’inconstitucionalitat” i remarquen que haurien volgut que s’hi recollís que aquesta modificació només es pot dur a terme en el marc d’un conveni col·lectiu.

De fet, expliquen que en les reunions que van mantenir amb el grup demòcrata, aquest els va assegurar que l’exclusió a la norma que s’ha adoptat per a aquests professionals sempre seria aplicable dins d’aquest marc per evitar abusos. Així, indiquen que no pot ser que una empresa decideixi moure el dia festiu per cobrir alguna guàrdia en dies de baixa afluència, per exemple, ja que això no seria interessant econòmicament per a l’instructor. Per aquest motiu, ara l’AAME estarà a l’aiguait de l’aplicació que es faci del text i en el cas que es reveli una mesura contrària als interessos de la professió d’esquí es prendrien les mesures oportunes. “No descartem res”, va dir el president, Carles Iriarte. L’entitat va recordar que el canvi del festiu setmanal interessa els professionals els dies en què hi ha molta afluència a les pistes.
Aquest va ser un dels aspectes tractats en l’assemblea d’ahir, en què l’entitat també es va posar a disposició de dos monitors amb més de 25 anys d’experiència a les pistes, sense cap expedient, que no han trobat feina a l’escola per la qual treballaven ni a la de la resta de societats després d’haver portat a la jutícia unes irregularitats en el pagament de les hores treballades. Els instructors van traslladar els fets als tribunals després que aquestes situacions es donessin des de feia anys.
D’altra banda, l’associació va acordar treballar en els equips de protecció individual per fer arribar posteriorment les seves observacions a les escoles. L’AAME també ha treballat en la modificació de la llei d’educació, a la qual hi han fet aportacions. Ara estan a l’espera d’una nova reunió amb el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior.

aame
monitors
llei de relacions laborals
Número de vots: 72
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic