Diari digital d'Andorra Bondia
Marc Vilallonga, vicepresident de l’Associació d’Assessors Tribuntaris i Fiscals.
Marc Vilallonga, vicepresident de l’Associació d’Assessors Tribuntaris i Fiscals.

L’AATF preveu que el Tribunal Europeu condemni Espanya pel model 720


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que té, des del sis de juny passat a les seves mans el Model 720 d’Espanya pot tardar dos anys a dictar sentència. Es tracta del model de declaració pel qual els residents a Espanya havien de declarar els seus béns a l’estranger amb unes sancions molt altes. Segons l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals (AATF) “acabarà condemnant Espanya i declarant que el Model 720 vulnera el dret de la UE”, així ho va afirmar el vicepresident del col·lectiu, Marc Vilallonga.
Tot i això, els assessors tributaris i fiscals tenen l’obligació de demanar als residents espanyols que regularitzin la situació, però des de l’AATF preveuen que aquells que encara no ho han fet continuaran esperant abans de declarar els béns i havers que tenen aquí a Andorra o a l’estranger.
Si la sentència és la que preveu l’AATF, afectarà un elevat nombre de residents a l’Estat veí i la condemna pot tenir “efectes molt greus per a Espanya, efectes retroactius, i això és anul·lació de les sancions, retorn de les quantitats pagades de més increment pels interessos legals i quantioses sancions imposades pel TJUE a Espanya per vulneració al Dret europeu”, va explicar Vilallonga.
Des de l’AATF veuen dos escenaris possibles mentre no es publiqui sentència del tribunal europeu. Un és que el nou govern espanyol modifiqui la normativa del 720 i comenci a retornar als obligats tributaris espanyols que hagin regularitzat i hagin pagat de més amb interessos legals. L’altre escenari és que esperi la sentència i s’exposi aleshores a les nombroses demandes que s’interposaran per recuperar el que s’ha ingressat indegudament i al retorn de les sancions imposades.
El Model 720 ha estat qüestionat des de l’inici perquè estableix unes sancions i conseqüències per qualsevol incompliment que “resulten absolutament desproporcionades i que vulneren clarament les llibertats fonamentals de la UE”, va explicar Vilallonga.
La Comissió Europea va iniciar un procediment d’infracció contra Espanya enviant una carta d’emplaçament el 2015, les explicacions donades per Espanya no van convèncer la CE i el febrer del 2017 va enviar un dictamen motivat a Espanya exigint modificacions a la referida normativa en un termini de dos mesos. Aquell dictamen ja alertava que les sancions i conseqüències del Model 720 vulneraven cinc llibertats comunitàries (la lliure circulació de capitals, la de persones, la dels treballadors, la llibertat d’establiment i la lliure prestació de serveis). La CE exigia a Espanya que havia de modificar el Model 720 per fer-lo compatible amb el dret europeu en un termini de dos mesos, fins a l’abril del 2017.
Després de dos anys de no complir l’exigència i davant les denúncies de particulars davant el defensor del poble europeu, la CE ha decidit dur Espanya davant el TJUE.
Mentre l’administració tributària d’Espanya “ha anat suavitzant les conseqüències de la normativa del 720 però no ho ha fet de manera satisfactòria. Queda pendent la qüestió de la imprescriptibilitat, que és el que encareix més el cost d’una regularització”, va explicar Vilallonga.

AATF
Tribunal Europeu
condemni
Espanya
model 720

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte