Diari digital d'Andorra Bondia
Joan Torra és president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA).
Joan Torra és president de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA).

L’ABA acusa Farré de “fer política” en proposar el model del cos


Escrit per: 
P.G. / Foto: Jonathan Gil

Les declaracions efectuades en una entrevista publicada dilluns passat al BonDia al director adjunt de bombers no han agradat a l’Associació de Bombers d’Andorra, segons va explicar el seu president, Joan Torra. Farré va proposar un model futur de cos en el qual hi hauria d’haver metges i infermers “per tenir un cos integral d’emergències, de qualsevol emergència”. Des de l’ABA consideren que no correspon al director adjunt de bombers exposar el model de cos que es vol, “perquè això és fer política, i això correspon al Govern”, va dir  Torra. 

Tot i això, a la pregunta de quin model li agradaria tenir, el representant de l’ABA  considera que tenir infermers i metges al cos és ideal. Torra, però, va manifestar que quan Farré va dir  que el cos ja té tres infermers “és vendre fum”, perquè consideren que malgrat que es formen tres infermers més, “sempre serà insuficient, ja que n’hi hauria d’haver als cinc parcs de bombers i en tots els serveis i guàrdies”, va declarar. 

Una altra crítica que fan a la direcció del cos és “la manca de gestió en la previsió i amortització del material, tant pel que fa als vehicles com pel que fa a la roba dels bombers”. Segons Torra alguns bombers utilitzen roba que té més de 10 anys. “Si ens posen un bomber al costat d’un altre veurem com la roba d’un està molt més destenyida que la de l’altre, perquè fins que no es trenca no et canvien la roba”, va lamentar el representant sindical. En matèria de vehicles, Torra assegura que només hi ha una ambulància en estat òptim i que la resta són molt velles. Quant a les camionetes, Torra destaca que quan han de passar la ITV, com que tenen algunes deficiències “se’ls canvia la matrícula de vehicles especials perquè no hagin de passar la revisió formal”, comenta. 

Pel que fa als trasllats, el president de l’ABA considera que “s’està fent un mal ús dels bombers”. Segons Torra, els trasllats no urgents que realitzen els bombers des de les 20.00 de la tarda fins a les 8.00 del matí, “deixen buits certs parcs de bombers en algunes parròquies,  i si es produeix una emergència en aquella parròquia ens hem de traslladar de més lluny, perquè pot ser els tres bombers que han marxat de la caserna de Canillo han anat a atendre un home que no es troba bé”, va posar com a exemple Torra.

Segons el president de l’ABA, el transport no urgent hauria de continuar fent-lo l’empresa privada d’ambulàncies que només està contractada en horari de dia. 

Per altra banda, des de l’ABA consideren que tenir la llei del cos sense haver desplegat els reglaments és també insuficient i crea als bombers “una inseguretat jurídica”. Des de l’ABA critiquen que el Govern no hagi complert amb el que diu la llei perquè marca com a termini un any per desenvolupar els seus reglaments i només se n’ha creat un. “Ens podem trobar que faran noves promocions que se les podran fer a mida, ja que no existeixen els reglaments que les han de regular. És a dir, podran reglamentar un edicte i unes promocions sense una base aprovada pel Govern.” Tot aquest afer ha provocat “una desmotivació a dins del cos i per això tothom calla”, va manifestar el president de l’ABA. 

ABA
Farré
política
proposar
model
cos de bombers
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic