Diari digital d'Andorra Bondia
L’ABA presentarà un recurs perquè els bombers no han pogut fer vaga
L’ABA presentarà un recurs perquè els bombers no han pogut fer vaga

L’ABA presentarà un recurs perquè els bombers no han pogut fer vaga


Escrit per: 
M.S.C./M.S. / FOTO: J.G.

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) ha decidit finalment presentar un recurs a la Justícia per no haver pogut exercir el dret de vaga. El fet és que en l’aturada de la setmana passada no s’hi va poder afegir cap bomber perquè els serveis mínims fixats pel Govern representaven la totalitat dels efectius que estaven treballant durant aquelles dues jornades. L’entitat considera que se’ls ha vulnerat un dret fonamental i, per tant, tal com recull l’article 41.1 de la Constitució, poden recórrer als tribunals ordinaris. Una altra de les accions que s’estan analitzant és que els treballadors es declarin en vaga permanent, “perquè no té cap efecte”, va ironitzar el president, Joan Torra.

El fet és que entre els membres de l’ABA hi ha malestar pel fet que el cos no té cap mitjà de pressió perquè el Govern s’assegui a negociar. I és que el descontentament va molt més enllà de la reforma de la Llei de la funció pública. Un dels aspectes que més neguit crea és la manca de mitjans i la poca atenció que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, fa a aquestes demandes. El sindicat ha comunicat a la direcció i al ministre aquestes peticions, però no ha rebut resposta. Reclamen més efectius i remarquen que les cinc incorporacions anunciades pel Govern només suposaran un bomber diari més i tan sols permetran cobrir les baixes que hi ha hagut. Per l’ABA caldrien més bombers, un fet que permetria treballar amb més seguretat. Així, expliquen que avui, en cas d’un foc, primer es fan les tasques de salvament i després s’extingeix l’incendi, ja que els efectius són limitats. També denuncien que sovint la primera a arribar és l’ambulància abans que els camions i que l’equip d’intervenció (el vestit que porten per extingir un foc) ja té deu anys i podria no complir les condicions òptimes, al mateix temps que podria ser perillós per a la salut (pot provocar càncer de pell, alerten). 

Aquesta manca de personal es constata, mentre que, paral·lelament, el cos factura 1.000 euros al dia pel servei d’ambulància, exposen, uns ingressos que van a la butxaca del Govern. L’ABA assenyala que aquest import es podria invertir en els mitjans de què disposen els bombers.

El Sipaag es fixa com a objectiu difondre entre els empleats què implica la llei de la funció pública

El Sindicat de personal adscrit a l’Administració general (Sipaag) treballarà per explicar als empleats les implicacions de la nova llei de la funció pública. El president de l’entitat, Lluís Anguita, remarca que el text té punts bons però d’altres “de la inquisició”. Tot i així, va apuntar que en les presentacions fetes pel Govern sempre es mostren situacions “de màxim” i això fa que els treballadors vagin perduts. En l’assemblea feta ahir, el sindicat va exposar la voluntat d’aplegar funcionaris i eventuals i es va acordar una disminució del preu de la quota d’afiliació. També es va fer una valoració de la vaga, que consideren molt positiva. Remarquen que en les mobilitzacions es calcula que hi van participar entre 200 i 250 treballadors de l’Administració general, molts més dels que diu la ministra de la Funció Pública.

 

El Consell General no veu invasió de competències del Govern en el decret de serveis mínims

Els serveis jurídics del Consell General han respost als consellers generals del PS que no consideren que el decret de serveis mínims per a la vaga de funcionaris de dijous i divendres passat suposi cap conflicte de competències entre el poder executiu i el legislatiu. Indiquen que la Constitució no fa referència expressa al dret de vaga, ja que només parla genèricament del dret dels treballadors de defensar els seus interessos econòmics i socials, de manera que correspon a la voluntat del legislador el reconeixement concret d’aquest dret. Quant al decret de serveis mínims, consideren que en cap cas pretén regular el dret de vaga, sinó que és “una actuació típicament executiva de garantia dels serveis mínims en un cas concret i en aplicació de la normativa corresponent”. Així, emplacen el PS a optar per la via judicial o pel control parlamentari al Govern si volen continuar endavant amb la causa.

 

Descarrega descarta fer cap nova reunió

Si els sindicats volien un gest del Govern, no el farà. I és que la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, va descartar ahir cap nova reunió amb els representants dels treballadors  de l’Administració per abordar la nova llei de la Funció Pública. La ministra, que va evitar valorar futures noves mobilitzacions en “no tenir-ne cap comunicació”, es va mantenir ferma en la posició de l’executiu que no és altra que “treballar els acords als quals es va arribar amb els sindicats amb el grup parlamentari per introduir-los a través de les esmenes”.
Qui sí que es reunirà amb els representants sindicals, en aquest cas amb els del SEP, és el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover que, després de veure l’elevat percentatge de treballadors d’aquest cos que van participar en les aturades de la setmana passada, vol recollir “les demandes específiques del col·lectiu”, de cara a la llei del cos que s’està treballant.

 

Funció Pública
sipaag
associació de bombers
vaga

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte