Diari digital d'Andorra Bondia

L’absentisme a l’hora de passar la ITV és del 30% en el primer trimestre de l’any


Escrit per: 
Agències / Foto: M. J.

Durant el primer trimestre de l’any, el 30% dels vehicles cridats a passar la ITV no han acudit a la cita. En xifres, aquest percentatge es tradueix en 3.843 vehicles absentistes enfront de les 8.961 inspeccions realitzades només en els primers tres mesos de l’any, segons ha informat el departament d’Indústria.

Aquest any s’espera que uns 45.000 vehicles passin la inspecció tècnica i, si es projecten els índexs d’absentisme d’aquest primer trimestre, al voltant de 13.500 no haurien acudit a la cita amb la ITV a final d’any. Malgrat aquest percentatge, també hi ha alguns vehicles comercials i particulars que s’han donat de baixa i que explicarien, en part, aquesta xifra.
Passar la ITV dintre dels terminis establerts té un cost de 20,51 euros, una despesa que sembla assumible per la majoria de conductors, però les reparacions derivades de no passar-la sí que poden ser una de les causes que expliquin l’augment de l’absentisme, més encara en un context de crisi econòmica.
Les faltes greus més comunes detectades als vehicles, 23.507 l’any 2012, han estat l’orientació defectuosa de l’enllumenat d’encreuament, no presentar el rebut de validesa de l’assegurança del vehicle, defectes lleus detectats a la darrera inspecció que no s’han corregit, desgast de les rodes i desequilibris en els frens de servei.
Pel que fa a les faltes molt greus detectades, 368 l’any passat, en gairebé tots els casos el principal causant és la corrosió derivada de l’ús de la sal i els efectes que té en l’estructura del vehicle, com ara als passos de roda o al xassís. En aquests casos, i depenent de la gravetat i de l’avenç de la corrosió, les reparacions poden superar de llarg el cost del vehicle.
Des del departament també s’apunta a la deixadesa en les revisions de manteniment dels vehicles com una possible causa d’envelliment prematur dels cotxes, que també els fa més susceptibles de no passar la inspecció. El departament també ha recordat la perillositat de circular sense haver passat aquesta inspecció tant per als ocupants del vehicle com per a altres persones i béns, tot i que socialment a vegades es pugui considerar una infracció menor.
Malgrat aquest 30% d’absentisme registrat durant el primer trimestre de l’any, l’absentisme d’anys anteriors no és gaire lluny: un 24,58%; 11.325 vehicles el 2012, i un 26,31%; 11.935 vehicles el 2011. Els vehicles que han suspès la primera cita han estat a prop del 35% en els darrers anys, mentre que el rebuig en segones inspeccions, les que es realitzen un cop detectades faltes que fan suspendre la primera cita, voreja el 10%.
Durant el primer trimestre del 2013, 418 vehicles no han
superat aquestes segones inspeccions.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic