Diari digital d'Andorra Bondia
L’ACA adverteix de l’increment dels accidents i l’excés de contaminació
L’ACA adverteix de l’increment dels accidents i l’excés de contaminació

L’ACA adverteix de l’increment dels accidents i l’excés de contaminació


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.G.

L’Automòbil Club d’Andorra (ACA) va alertar ahir del repunt del nombre d’accidents de trànsit, fet que es produeix en paral·lel a una baixada de les sancions per excés de velocitat, i de la contaminació, amb alts nivells d’òxid de nitrogen (NO2) a l’aire en determinades zones, provocats pel trànsit de vehicles.
Així es constata en l’Informe de Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (Imaca) corresponent a l’any 2015, que el president i el secretari general de l’entitat, Enric Pujal i Antoni Sasplugas, van presentar ahir. Precisament, Pujal, que va recordar la importància de l’informe ja que aglutina tota una sèrie de dades que donen indicatius que afecten la mobilitat, va admetre que es tracta d’unes “dades preocupants” si bé va remarcar que “els percentatges d’increment no són dràstics”.
No obstant, l’informe posa de manifest que l’any passat van tenir lloc fins a 575 accidents,  xifra lleugerament superior als 512 que es van registrar el 2014 o als 514 del 2013. Del global de sinistres, 312 van ser amb víctimes, la xifra més alta dels darrers quatre anys, mentre que els accidents on només es va haver de lamentar danys materials van ser 263, tres més que els que es van registrar el 2014.
Quant als sinistres amb víctimes, dues de les quals van ser mortals, en 23 accidents hi va haver ferits greus, quan l’any anterior només n’hi va haver en sis sinistres, i en 287 les víctimes van patir ferides de caràcter lleu.
L’ACA va incidir també en el repunt dels accidents amb atropellaments. Així, l’any passat van tenir lloc 46 sinistres amb atropellaments, dos més que el 2014 però deu menys que els registrats el 2013, i 48 vianants es van veure implicats en els sinistres.
Sasplugas, que va insistir que “l’increment del nombre d’accidents no és una bona dada”, va contraposar aquest augment dels sinistres amb el fet que l’any passat es va constatar un descens de les sancions imposades per excés de velocitat, que van ser 5.898 davant les 6.641 que es van registrar el 2014. 
En aquest sentit, el secretari general de l’ACA es va demanar per la relació que pot tenir l’excés de velocitat amb l’increment dels accidents i va instar els presents, entre els quals els titulars d’Ordenament Territorial i d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, a reflexionar sobre aquesta qüestió.
Davant les xifres de sinistralitat recollides en l’Imaca 2015, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va destacar que caldrà prendre un seguit de mesures, analitzar  per què passen aquests accidents i adoptar les decisions necessàries per corregir aquesta tendència i disminuir el nombre de sinistres. En aquest sentit, el ministre, que va recordar que des de l’executiu s’està treballant en l’eradicació dels punts negres de la xarxa viària que ja van ser assenyalats en l’Imaca del 2014, va admetre que la qüestió de la reducció de la velocitat és un dels punts en què “s’hauran de centrar més els esforços”.

Contaminació
D’altra banda, el secretari general de l’ACA va incidir que l’Imaca 2015 permet constatar també els efectes de la mobilitat, i especialment el trànsit de vehicles, en el medi ambient amb l’evolució dels nivells d’òxid de nitrogen (NO2) a l’aire. En aquest sentit, Sasplugas va destacar que a la vall central, en l’àmbit urbà, la mitjana anual del 2015 va ser de 26,8 micrograms per metre cúbic quan el valor límit, segons les recomanacions de la Unió Europea, són 40.
Tot i això, Sasplugas va advertir que si s’agafen els 14 punts del país que registren una concentració més elevada d’NO2 a l’aire –del total de 82 estacions–, en deu se supera aquest límit de 40 micrograms per metre cúbic fixat per la UE, i que recull també la normativa andorrana. Entre aquests 14 punts més conflictius destaquen l’avinguda Sant Antoni de la Massana, el carrer de la Unió d’Escaldes-Engordany, la plaça Major de Sant Julià i la placa de la Rotonda d’Andorra la Vella, així com el carrer de la Sardana de la capital i l’avinguda Sant Joan de Caselles, a Canillo.

 

Andorra pot ser un referent en la integració de la bicicleta en el sistema de mobilitat

Andorra pot ser un referent en mobilitat sostenible i en la integració de la bicicleta en el sistema de mobilitat, tot i que necessita creure-s’ho i apostar-hi. Així ho va explicar ahir el periodista i escriptor i expert en aquest tema Pedro Bravo, autor del llibre Biciosos, en la presentació de l’Imaca 2015, on convidat per l’ACA va fer una xerrada per demostrar la viabilitat del país per circular-hi en bicicleta.
Bravo, que va posar els exemples de ciutats com San Francisco o Copenhagen, que tot i els pendents o el fred s’han convertit en referents de l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport, va advertir però que abans és imprescindible fer un replantejament del model de ciutat i dels espais públics perquè esdevinguin “un punt de trobada”. L’expert, que va destacar també els beneficis econòmics, per al medi ambient i per a la salut de l’ús de la bicicleta, va posar també d’exemple el cas de la ciutat gallega de Pontevedra, d’uns 70.000 habitants, que ha rebut diversos reconeixements internacionals per com ha estat capaç d’organitzar la mobilitat amb la creació de trajectes per a vianants i espais compartits per als ciclistes i limitant la circulació de vehicles pel centre de la ciutat a veïns i per a càrrega i descàrrega en determinades hores, així com limitant la velocitat màxima permesa al nucli urbà a 30 quilòmetres per hora.
Precisament, en la segona part de l’Imaca 2015, l’ACA fa un estudi sobre la possibilitat d’integrar la bicicleta com a mitjà de transport habitual al país, destacant-ne els avantatges i els factors que cal corregir ja que en podrien dificultar la implantació, així com aquelles accions destinades a afavorir aquesta integració, com podrien ser la planificació de les estructures necessàries (carrils bici i punts de recàrrega per a les elèctriques, entre d’altres), la promoció, accions educatives a les autoescoles o canvis normatius.
El ministre Alcobé va recollir la proposta de l’ACA i de Bravo assegurant que tenir un país de bicicletes “és possible si ho volem fer” i es va mostrar convençut que “és un repte assolible”, en el qual l’executiu “creu” i en què “treballarà”.

ACA
Imaca
mobilitat
bicicleta
Enric Pujal
Antoni Sasplugas
Pedro Bravo
accidents
excés velocitat
contaminació
Comentaris: 1

Comentaris

Primer de tot felicitar al ACA de la bona tasca que esta portant a terme, se de la bona labor, compromís he implicació del Senyor Sasplugas, no es pot dir el mateix del actual Govern del país, tot es queda en bones paraules he intencions, però res mes, no hi ha prouta implicació per part de les autoritats, la sensació es que no ens creiem el país. Els començaments de campanyes es dilueixen a mesura que passa el temps, no hi ha seguiment ni constància, això es un molt mal símptoma de com funcionen estan funcionant les coses, ho demostren clarament les estadístiques que ens aporta el ACA i que evidencia la manca de compromís per part del Govern.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic