Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó, i el president de l’Acoda, Josep Roca.
La ministra Sílvia Calvó, i el president de l’Acoda, Josep Roca.

L’Acoda destaca que a les obres són “curosos” amb les normes sanitàries


Escrit per: 
Agències / FOTO: M.F.

El president de l’Acoda, Josep Roca, es congratula del compliment de les normes sanitàries a les obres i destaca que de moment el sector està tenint feina, ja que la part privada “està tirant” i confia que des de les administracions públiques també hi hagi aquesta implicació. Roca, que ha participat en la presentació del nou reglament regulador de les capacitacions dels professionals del sector aprovat pel Govern, ha manifestat que mantenen reunions “dia a dia” amb el ministeri d’Ordenament Territorial per al treball del pressupost de cara a l’any que ve, de tal manera que es pugui reactivar l’obra pública. També han mantingut trobades amb els comuns, que “estan posant en marxa” els pressupostos que tenien previstos. Roca ha remarcat que han estat dels pocs sectors que no han fet ERTOs, ja que des de la patronal es va assumir el termini que la construcció va estar parada.     

D’altra banda, ha subratllat el fet que des que van poder reprendre l’activitat han estat “molt curosos” en el compliment dels protocols de seguretat i ha destacat que malgrat que s’ha donat algun cas de contagi entre els treballadors del sector, estan “molt contents” amb el protocol.

Pel que fa al reglament que regula les capacitats dels professionals que treballen en l’àmbit de l’edificació, suposarà que tot el personal de la construcció hagi de seguir una formació que serveixi per garantir que totes les persones implicades en l’edificació estan formades en matèria energètica. El Govern ha signat un conveni amb l’Associació de contractistes d’obra (Acoda) que serà l’encarregada de coordinar aquesta formació que hauran de fer els caps i encarregats d’obra abans del 2025 i la resta del personal abans del 2030.

Aquest reglament deriva de la Llei de transició energètica i tal com ha remarcat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, és un “element bàsic del canvi de paradigma en el model de construcció” que ha impulsat l’executiu amb la llei i que camina cap al fet que el consum dels edificis sigui zero. En aquest sentit, ha continuat, “tothom” del sector està implicat en aquest canvi, ja que no només es tracta dels materials, sinó que la manera d’instal·lar-los s’ha de fer amb “les màximes garanties de qualitat”.

El director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha explicat que l’àmbit d’aplicació d’aquest reglament incumbeix els instal·ladors energètics, que ja des del 2010 havien de seguir una capacitació; els caps i encarregats d’obra i la resta de treballadors implicats en l’edificació, per la qual cosa, per exemple, estarien exclosos aquells que no estan implicats directament en la manipulació, com per exemple els gruistes. Tots hauran de tenir, si més no, una certificació.  

 

 

 

 

 

 

Acoda
obra
construcció
energètica
formacio
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic