Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors en un edifici en construcció.
Treballadors en un edifici en construcció.

L’Acoda dubta de l’efectivitat de la llei per fer front a la falta d’habitatge


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’Associació de Contractistes d’Obra d’Andorra (Acoda) defensa que per fer una bona política d’habitatge calen dades. Per això posa en dubte l’eficàcia de la llei de mesures urgents aprovada pel Govern per fer front a la manca de pisos i al creixement dels preus dels lloguers. “Segons què s’han dissenyat les solucions d’última hora?”, es va preguntar el gerent de la patronal, Víctor Filloy, que va atribuir l’augment de preus al desconeixement de la realitat del mercat. Filloy va destacar que el que falten són dades reals del nombre de pisos buits que hi ha al Principat, tenint en compte que “fa quatre dies dèiem que teníem 4.000 pisos buits i ara sembla que no n’hi ha”.

El gerent de l’Acoda es va expressar en el mateix sentit que l’AGIA indicant que aquestes dades existeixen i estan en mans dels comuns. Afirma que amb les informacions aportades per les corporacions i FEDA i les mútues elèctriques es podria disposar d’un cens sobre la realitat del mercat i tot plegat evitaria legislar sobre sensacions, que és el que es fa ara. Filloy va observar que aquesta forma d’actuar és “molt arriscada” perquè es podria donar que l’augment dels preus dels lloguers no respongui a la realitat. De fet, indica que informacions aparegudes a la premsa poden haver contribuït a generar una certa inflació en el mercat immobiliari ja que han contribuït a generar la idea que els preus estaven pujant.
D’altra banda, el gerent de l’Acoda es va referir a les qüestions que afecten el sector de la construcció i que han quedat al calaix després de les dues legislatures demòcrates. Així, tot i que exposa que el Govern ha fet un cert esforç pel manteniment del pressupost en obra pública, diverses antigues demandes de la patronal no han estat ateses ni per l’executiu ni pels grups parlamentaris. “Entenem que els temps polítics han estat molt marcats per alguns casos molt complexos però no podem dilatar més algunes qüestions” com ara la modificació de la llei del sòl i l’aprovació d’una llei de l’edificació. En relació al primer aspecte, Filloy va recordar que fa cinc o sis anys, la patronal ja va avisar que probablement la llei del sòl provocaria que no es fes obra nova i que calia actuar perquè els resultats no es començarien a materialitzar de forma immediata. “Malauradament, el temps sembla que ens ha donat la raó”, va dir. 
Quant a la llei de l’edificació, l’Acoda i el Col·legi d’Arquitectes van traslladar un esborrany al Govern però no s’ha avançat. El text dóna un seguit de garanties, tant al privat que vol fer una obra com al constructor i a l’arquitecte. Estableix els drets i deures de cadascuna de les parts i les garanties que han de donar tots els actors implicats en la construcció d’un edifici així com els manteniments que ha de fer el propietari. A banda d’aquestes dues accions “primordials”, l’Acoda també veu necessari actualitzar la llei de contractació pública. Filloy va explicar que a nivell europeu existeixen normatives que creen noves formes de contractació (ja sigui digital, de concessions). Són fórmules que la llei vigent al Principat no recull i que l’entitat remarca que s’haurien d’analitzar. Finalment, la patronal de la construcció continua defensant que cal un pla nacional d’infraestructures de l’edificació que inclogui els projectes que en un futur emprendran les parapúbliques, els comuns i el Govern. Aquest oferiria una previsió sobre les edificacions públiques, permetria fer un calendari i que aquestes fossin debatudes per tots els actors implicats.

construcció
Acoda
llei del sòl
llei de l'edificació
Habitatge
pla d'infraestructures de l'edificació
llei de contractació pública
Víctor Filloy

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte