Diari digital d'Andorra Bondia
L’Acoda veu poca sensibilitat en els comuns per impulsar la construcció
L’Acoda veu poca sensibilitat en els comuns per impulsar la construcció

L’Acoda veu poca sensibilitat en els comuns per impulsar la construcció


Escrit per: 
M.S.C.

L’Associació de Contractistes d’Obres (Acoda) veu en els comuns poca sensibilitat per ajudar a reactivar el sector de la construcció. Ho va dir el gerent de l’entitat, Víctor Filloy, després de conèixer-se que les corporacions no preveuen rebaixar la cessió obligatòria de sòl quan facin la revisió dels plans d’urbanisme respectius. “Els comuns estan frenant el desenvolupament urbanístic del país” perquè els percentatges que hi ha actualment no faciliten l’entrada de projectes d’obra nova, va dir.
En aquest sentit va remarcar que a hores d’ara els comuns “reben el 0% del 15%, és a dir el 0%”, i per això va indicar que “potser seria millor que rebaixessin la cessió” al 0% o al 5%, perquè “si un privat vol desenvolupar una unitat ho pugui fer”. Filloy va exposar que les corporacions no volen reduir aquest percentatge a l’espera que entrin projectes engrescadors dels quals puguin rebre terrenys, però la realitat és una altra, ja que els promotors no tiren endavant cap iniciativa perquè haver d’entregar a l’administració local el 15% del sòl “és excessiu”. Per això, des de l’Acoda es considera que caldria situar la cessió en el 5%. Amb tot, des de la patronal del sector es veu “molt interessant la proposta d’Escaldes-Engordany de distingir entre zona residencial i la resta de zones de la parròquia” aplicant uns percentatges diferents en cada cas. “Això permetria desbloquejar algunes accions”, va remarcar el gerent de l’Acoda, al mateix temps que va afegir que fixar el 15% a tota la parròquia “no té cap sentit”.
A més a més, l’Associació de Contractistes assenyala que els comuns també haurien de fer pressió per reduir el percentatge de propietaris que s’han de posar d’acord quan es vol desenvolupar un pla especial. La llei del sòl recull que és necessari el vistiplau del 75% dels privats per fer-ho, una xifra que, segons Filloy, “s’ha demostrat que és excessiva”. Disminuir aquest percentatge al 50% o 60% considera que permetria desenvolupar zones on els propietaris volen construir però on no poden fer-ho per la impossibilitat d’arribar a consensos amb els veïns. “Veiem poca col·laboració dels comuns per incentivar l’obra nova”, ja que no estan oberts a reduir el percentatge de cessió obligatòria i perquè no fan pressió per canviar la llei del sòl perquè el nombre de propietaris necessaris per desenvolupar els plans especials no sigui inassolible.
Filloy també va acceptar que la rebaixa provisional acordada fa uns anys en la cessió obligatòria no va tenir l’impacte esperat, però “¿mantenir-la al 10% o el 15% ha tingut cap impacte?”, es va preguntar. Per això va afegir que “com a mínim es podria reduir, perquè si algú té interès se’n pogués beneficiar”. L’Acoda també lamenta que hi hagi tanta disparitat en els percentatges que fixen les corporacions, ja que entre Ordino i la Massana, per exemple, un propietari pot haver de cedir el 15% i el de pocs metres més enllà, el 5%.

Els constructors aposten perquè les corporacions renovin els seus edificis en lloc de rebaixar les taxes

L’Acoda considera que la proposta de col·laboració dels comuns en el programa Renova és “una acció per quedar bé, encara que tot suma”. En aquest sentit, el gerent de l’associació va afirmar que la reducció de les taxes per obres menors de rehabilitació no és una mesura significativa ja que els imports no són importants i, per tant, no són vinculants a l’hora de prendre la decisió de tirar endavant un projecte. Pels constructors, una mesura “pràctica i efectiva” seria que les administracions es plantegessin rehabilitar amb criteris d’eficiència energètica els edificis públics, un fet que “tornaria a reactivar l’economia productiva interna”, al mateix temps que les obres els comportarien un estalvi, va dir Filloy. “Falta una política d’Estat d’obra pública d’eficiència energètica”, va concloure.

Acoda
construcció
Víctor Filloy
Número de vots: 105
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic