Diari digital d'Andorra Bondia
L’acord amb Catalunya per importar residus no estableix cap data límit
L’acord amb Catalunya per importar residus no estableix cap data límit

L’acord amb Catalunya per importar residus no estableix cap data límit


Escrit per: 
M.S.C ./FOTO:SFGA

Tot i que l’acord per a la importació de residus provinents de la Cerdanya i l’Alt Urgell estableix que el trasllat de brossa de Catalunya a Andorra s’autoritzarà “de forma expressa i temporal”, el text no fixa cap data de finalització. De fet, el document firmat la setmana passada només recull que l’entrada en vigor del conveni serà l’endemà de la signatura i que deixarà d’aplicar-se quan expiri la vigència de l’acord sobre la matèria que el Principat va firmar amb el Govern espanyol el 2011. Aquest pacte tenia una vigència de quatre anys i posteriorment s’ha anat renovant tàcitament cada any. Amb tot, en el conveni amb Catalunya s’indica que qualsevol de les parts pot notificar per escrit a l’altra la voluntat de posar-hi fi. En el cas que això passi, l’acord deixarà d’aplicar-se transcorregut un any des de la recepció de la notificació.

En el redactat de l’acord signat la setmana passada entre el Govern i l’Agència de Residus de Catalunya s’exposa que les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell es troben en una situació excepcional de saturació d’abocadors de residus municipals i que no posseeixen ni poden posseir la capacitat tècnica i les instal·lacions necessàries suficients per valoritzar energèticament els residus generats al seu territori. Així mateix, s’indica que l’Agència de Residus de Catalunya considera com una alternativa més adequada la valorització energètica dels residus generats a les comarques veïnes a Andorra abans que el dipòsit controlat tenint en compte “el bon funcionament i la possibilitat que ofereix” el forn de la Comella.

Tal com van destacar el director de Medi Ambient, Marc Rossell, i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, en el moment de la signatura, l’acord preveu que la brossa que s’importarà des de les comarques veïnes estarà formada exclusivament per residus municipals, no perillosos, generats per les administracions públiques. Aquests hauran estat sotmesos a un procés de tractament previ que ajustarà la qualitat de les deixalles al que fixa el reglament del Parlament d’Europa i el Consell relatiu al trasllat de residus i també s’hauran d’ajustar a les especificacions establertes pel Centre de Tractament de Residus d’Andorra i la normativa vigent. 

Així mateix, el conveni recull que la quantitat de residus destinats a Andorra serà d’“aproximadament 10.000 tones anuals i segons les modalitats tècniques i econòmiques establertes per CTRASA”. El trasllat d’aquests també queda establert i s’indica que es farà aplicant la normativa que correspongui i de manera equitativa entre transportistes autoritzats de Catalunya i del Principat. A més, es constitueix una comissió de seguiment d’aquest acord, que estarà integrada per un representant del departament de Medi Ambient andorrà i un representant de l’Agència de Residus de Catalunya, que podran ser assistits per tantes persones com creguin oportú segons els temes a tractar. També es podran incorporar a aquesta comissió de seguiment els representants de CTRASA i dels ens locals o de l’operador de les instal·lacions de tractament originari dels residus. La seva funció serà l’encreuament i el contrast d’informació i solucionar els conflictes o accidents que puguin generar-se.

En l’acord també s’hi recull la voluntat de l’Agència de Residus de Catalunya d’actuar amb “reciprocitat” i col·laborar amb Andorra en la gestió dels residus orgànics, tenint en compte que un dels objectius del Pla nacional de residus d’Andorra és la recollida selectiva de matèria orgànica prop dels grans productors. Catalunya disposa de plantes de compostatge que poden rebre actualment aquest residu, es pot llegir en el do­cument.

 

 

Andorra
residus
Catalunya
acord
importació
incineració
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic