Diari digital d'Andorra Bondia
Vila amb el cònsol menor, Julià Call, i el conseller d’Obres i Urbanisme, Joan Vidal, van fer balanç ahir de l’activitat.
Vila amb el cònsol menor, Julià Call, i el conseller d’Obres i Urbanisme, Joan Vidal, van fer balanç ahir de l’activitat.

L’acord amb FEDA, l’últim pas després de demostrar que el ràfting és viable


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

L’activitat que s’ha organitzat per la festa major de Sant Julià de Lòria ha demostrat que el projecte del ràfting a la Valira impulsat pel Comú és “possible” i “viable”, va dir el cònsol major, Josep Miquel Vila. Això sempre que FEDA porti aigua al riu els mesos en què baixa el cabal. Per tant, el següent i últim pas a realitzar és emprendre una negociació amb el Govern per analitzar les “cessions” que pot fer la companyia elèctrica. Així doncs, perquè aquesta activitat funcioni no serà necessària cap més obra al riu ni cap despesa extra, a excepció que es vulgui ampliar el recorregut o establir el punt de sortida a l’altura del Comú.

Vila va explicar que FEDA hauria d’aportar entre 4 metres cúbics i 6 metres cúbics d’aigua durant les hores en què estigui en funcionament l’activitat. El cònsol major va recordar que el preu de l’electricitat varia segons l’hora del dia i el problema que suposaria el ràfting és que es forçaria la producció d’energia en moments en què el preu no és el més car. Aquest diferencial podria costar uns 1.000 euros per dia aproximadament però només durant els caps de setmana (els dies laborables, FEDA ja turbina), va dir Vila. En tot cas, aquests passos s’hauran de fer en el nou mandat, tot i que el cònsol major va indicar que “nosaltres no parem mai” encara que “no som el tot ràpids que podríem ser; ens falten dos anys per acabar els projectes”, va insistir. El cònsol major tampoc va desvelar si es presentaria a la reelecció ni si aquest seria un dels projectes que s’inclouria al programa electoral en cas que es reedités Laurèdia en Comú.
L’activitat aquàtica que s’ha dut a terme durant els dies de festa major ha tingut 300 usuaris. El retorn que s’ha tingut d’aquestes persones ha estat positiu, va dir el cònsol major, i l’única crítica que s’ha registrat ha estat que el riu baixava brut dissabte (l’aigua era tèrbola arran de les pluges, va recordar Vila). A més es va aprofitar per preguntar als usuaris si veurien interessant que el recorregut fos més llarg i la resposta va ser afirmativa. Vila va remarcar que es tracta de “ràfting familiar” i mostra d’això és que durant aquests dies hi han baixat infants de cinc anys fins a persones de 75 anys.
També l’empresa responsable de l’activitat, Roc Roi, ha valorat positivament les condicions per a la pràctica del  ràfting. Vila va explicar que la conclusió és que el cabal és “suficient” i va afegir que els estudis conclouen que l’activitat és “rendible” i “sostenible” econòmicament, que no suposarà cap cost per al Comú, i que pot portar entre 30.000 i 50.000 visitants més a Andorra. El cònsol també va voler recordar que la prova s’ha fet en el moment en què baixa menys aigua pel riu. D’aquesta manera va assenyalar que només es necessitaria l’ajuda de FEDA durant l’última setmana de juliol i les quatre setmanes d’agost, tot i que això també dependrà de si es tracta d’un any sec o no.
Vila es va mostrar esperançat que aquesta activitat es pugui materialitzar durant el pròxim mandat, ja que afavoriria la desestacionalització de l’oferta turística. Va indicar que es podria oferir des del mes d’abril fins a l’agost i això “permetria portar clients fora de l’època forta, que és l’època d’esquí”, generant pernoctacions i despesa als establiments, no només de Sant Julià de Lòria sinó de tot el país.
L’activitat aquàtica de festa major oferia una baixada de poc més de quatre quilòmetres pel riu Valira. Va tenir lloc del 26 al 30 de juliol i només es va haver de suspendre un dels 15 viatges previstos.

La recollida de firmes no ha d’aturar la tirolina
La recollida de signatures contra la tirolina de Naturlàndia impulsada a través de la plataforma Change.org “no té per què parar el projecte”, va dir el cònsol major, Josep Miquel Vila. En aquest sentit, el mandatari va declarar que “tothom pot fer el que cregui oportú”, i va afegir que “ja veurem les mesures que prenem, si és que en prenem alguna”. Vila va remarcar que la tirolina és un projecte que requereix uns anys abans no s’executa i que s’ha d’analitzar la viabilitat amb temps. “No prendrem cap decisió en calent”, va assegurar. També va insistir que la tala d’arbres és “molt petita” i confia en els tècnics sobre l’impacte que tindrà l’activitat en el gall de bosc.

acord
FEDA
ràfting
viable

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte