L’acord amb la UE permetrà viatjar sense volant de desplaçament mèdic
L’acord d’associació amb la Unió Europea facilitarà alguns tràmits vinculats a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Segons explica el director general de la parapública, Josep Escoriza, els impactes estan “molt lligats” amb els desplaçaments i que “qualsevol persona d’Andorra pugui anar per tot Europa i disposar de la prestació de salut”, així com que tota persona europea que visiti el Principat tingui el servei de salut corresponent. De fet, Escoriza entén que “segur que abans o després s’haurà de fer el carnet de salut europeu i ens hi haurem d’adaptar”, i aquest carnet “facilitaria a tots els andorrans poder viatjar per Europa sense haver de demanar el volant de desplaçament”, i la gestió que s’ha de fer entre la CASS i el país on s’ha requerit assistència sanitària “es faria de forma molt més automàtica”.
Però no només això. El director general de la CASS recorda que hi ha serveis que no es presten a Andorra i que cal desplaçar-se a França o a Espanya (“l’hospital que tenim nosaltres és un gran hospital pel que és Andorra, però hi ha moltes coses que encara no s’hi poden fer”), i l’acord d’associació amb la Unió Europea “també ens facilitaria molt el tema del trasllat de persones a l’estranger”.
Però evidentment, a nivell tècnic no serà senzill. De moment, des de la CASS s’ha estat analitzant la normativa, com afectaria tota la qüestió de l’administració europea i “ens hem dedicat a estudiar quins són els canvis interns que hem de fer si finalment signem l’acord d’associació”. I amb això “hem explicat el nostre punt de vista al Govern”, perquè el tingui en compte a l’hora de negociar. “L’únic que estem demanant” des de la CASS és “que no sigui d’avui per demà”, assenyala Escoriza, que considera que les peticions “són molt lògiques”. En aquest sentit, si els països avui membres de la UE “van estar molts anys per adaptar-se, entre cinc i deu, nosaltres el que volem és el mateix”.
Ara bé, és cert que Andorra compta amb un avantatge, i és que els veïns “han practicat molt, i per a nosaltres hauria de ser molt fàcil”, exposa el director general de la CASS, perquè tots els problemes que van tenir ells a l’hora d’implantar el sistema europeu ara s’haurien de poder evitar. En aquest sentit, Escoriza apunta que “aquí el que hem de fer és veure les millors pràctiques que fan als diferents països i mirar d’adaptar-les a casa nostra”. I “és el que estem fent ja”.
I l’altra petició que es fa des de la CASS és que, “sobretot, tot el relacionat amb tots els anys que tenim de conveni amb França, Espanya i Portugal no es perdi de cop”, assenyala Escoriza, referint-se al fet que “ens ha de servir com a pràctica a l’hora d’aplicar-los a tots els països”.
Després, també caldrà “mirar la lletra petita” i veure com queda tot amb les directives i lleis que s’hagin d’adoptar. Però de moment, amb l’experiència del trilateral i tot el que s’ha analitzat “tampoc hi ha d’haver cap línia vermella” o cap cosa a la qual la parapública s’hagi d’oposar, segons Escoriza, que conclou que “el més important per a nosaltres és el tema del temps fins a l’hora d’implantar-ho tot”, poder disposar d’un marge d’entre cinc i deu anys per fer la transició i una bona adaptació al sistema europeu.