Diari digital d'Andorra Bondia
Catàlegs de diferents destinacions en una agència de viatges.
Catàlegs de diferents destinacions en una agència de viatges.

L’activitat a les agències de viatges es manté malgrat l’hivern atípic


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Agències

Les agències de viatges receptives van registrar durant la temporada d’hivern 2018-2019 un volum similar de clients i beneficis al de la temporada anterior. Així, tal com expliquen des de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), “malgrat ser un hivern atípic, els clients han vingut igualment”, ja que potser no només s’han desplaçat per esquiar, sinó que han contractat altres serveis turístics. Amb tot, des de les agències receptives remarquen que el comportament no ha estat el mateix en tots els mercats i segments. 

En aquest sentit, durant l’hivern es va constatar una caiguda dels turoperadors que porten turistes individuals. Aquesta disminució va fer que hi hagués més lloc per als grups que venen per turoperació. “Hem tingut l’oportunitat de col·locar grups que l’any passat no es van poder acollir perquè no teníem les places”, van remarcar. Es tracta de clients de diferents destins (provenien de mercats propers però també llunyans) i edats. “Hem substituït la manca de turoperació individual amb grups per cobrir els buits”, van explicar.
Entre els mercats que van perdre presència hi ha el rus, que va baixar un 18%. Des de l’AAVA es va destacar que es tracta d’una reducció molt important però que tot i així aquest buit va poder ser cobert per un altre perfil de turista. També es va registrar una lleugera davallada del mercat britànic. L’entitat va posar en relleu que aquesta és una “tendència mundial”, ja que entre la població d’aquest país hi ha una sensació “mental” d’inseguretat arran del Brexit. Així, el britànic és un client que reserva amb molta antelació (un any abans), i en canvi les reserves d’aquest mercat registrades durant l’hivern van ser d’últim moment.
Aquest reemplaçament d’uns clients per uns altres va permetre a les agències receptives mantenir la facturació així com els beneficis respecte de la temporada d’hivern anterior. Cal tenir en compte que les agències de viatges receptives andorranes porten prop d’un 10% de la totalitat dels visitants que arriben al país, el que suposa un volum important, remarquen.
Quant a les agències emissores, des de l’AAVA es va explicar que durant l’hivern els clients van seguir viatjant. Precisament és durant aquesta època de l’any quan una part important de clients opta per fer viatges de llarga estada o de llarga distància. En canvi, durant els mesos d’estiu elegeixen sobretot destinacions de platja. En el cas de les agències emissores, des de l’associació es va destacar que el nombre de clients també es va mantenir respecte de l’any anterior.
Per altra banda, i amb relació a la marxa del sector al país, l’AAVA va destacar que el gruix de negocis s’aguanta i fins i tot va a l’alça. D’aquesta manera, darrerament s’han registrat obertures d’agències emissores. “Està estabilitzat a l’alça”, remarquen. Quant a les receptives, el volum d’empreses es conserva. Davant d’això, l’entitat conclou que la salut del sector és positiva i que les perspectives són bones.

Futur del mercat rus
Tot i que el turisme rus va registrar una davallada important durant la temporada d’hivern, els receptius consideren que no és un mercat que Andorra hagi perdut. En aquest sentit, recorden que es tracta d’un mercat molt inestable i que si aquest any ha caigut no ha estat per motius econòmics (el PIB no ha registrat cap baixada) sinó perquè a aquest país s’ha potenciat el turisme nacional. 
En tot cas, des de l’entitat es destaca que el perfil dels turistes russos ja fa temps que no és el que Andorra tenia fa uns anys. Així, assenyalen que al principi el rus era un client d’alt nivell. Ara, però, el turisme s’ha estès a d’altres capes de la població i és per aquest motiu que es troben clients de poder adquisitiu diferent. En tot cas, “el rus que teníem fa sis anys ja no ve a Andorra, sinó que se’n va a altres destins de luxe com ara Courchevel” (als Alps francesos), apunten.  

Associació d'Agències de Viatges d'Andorra
turisme
hivern
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic