Diari digital d'Andorra Bondia
La primera reunió del grup interministerial per reactivar el pla es va celebrar el febrer del 2020.
La primera reunió del grup interministerial per reactivar el pla es va celebrar el febrer del 2020.

L’actualització del Pla contra les drogodependències, a finals d’any


Escrit per: 
M. P. A. / M. P. / Foto: SFGA

Les associacions van posar sobre la taula ja abans de la pandèmia la necessitat d’impulsar i renovar el Pla nacional contra les drogodependències per fer front al creixent augment de consum de drogues i alcohol entre els menors i els joves. Un pla que es va aprovar fa prop de 18 anys i que també des del Govern es considera que cal actualitzar. I tot i que semblava que realment es volia fer aquesta aposta per la revisió, encara no s’ha aprovat el decret que formalment la segelli, com així va admetre al BonDia la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que va assegurar, però, que a finals d’any l’Executiu donaria llum verd a un nou pla  renovat. 

Precisament, en la darrera reunió mantinguda el mes de juliol pel grup de treball de joves i adolescents amb trastorns de conducta i addiccions que penja de la Taula nacional de salut mental “es va parlar molt del lligam existent entre el Pla integral de salut mental i addiccions i el Pla nacional contra les drogodependències”, va reconèixer Mas, que va afegir que es tracta d’un pla, aquest darrer, en el qual es treballa “de forma molt intensa”, ja que encara que no s’hagi aprovat el decret d’actualització, “hi ha dues professionals que hi treballen” i de fet el darrer pla d’actuació es va establir per al període del 2021 al 2023, essent ara “el nou full de ruta”. Un full de ruta del qual no es coneixen gaires detalls, més enllà de les xerrades que s’organitzen als centres educatius per a la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues. En aquest sentit, una de les accions del Pla nacional de la infància i l’adolescència presentat la setmana passada recull que s’han d’actualitzar les xerrades sobre addicions i estil de vida saludables. Segons Mas, la reunió del juliol va servir perquè les associacions i els ministeris concernits exposessin els neguits, les accions i propostes en relació amb aquesta problemàtica i van quedar que aquest mes d’octubre en tornarien a parlar.

“No s’ha fet cap acció”
Per a les associacions, el Pla contra les drogodependències “es troba aturat”, com ja van denunciar abans de la pandèmia i des que es va començar a parlar de la necessitat d’una renovació “no s’ha fet cap acció”. Així ho creu la presidenta de l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (Adjra), Sandra Cano. I va recordar que el reforç policial als entorns dels centres escolars amb les patrulles amb gos per detectar estupefaents respon a una petició que es va fer des de la seva associació. 

Des de l’Adjra consideren imprescindible incidir en la prevenció i no s’ha vist, per exemple, cap campanya de prevenció contra la droga, va remarcar Cano. Una campanya que creuen que ha d’anar més enllà dels centres educatius, ja que també ha de ser visible en altres àmbits, com ara el transport escolar i les festes majors. I és que aquests són els neguits que els arriben per part de les famílies. De la mateixa manera que hi va haver una “mobilització ràpida per les punxades”, també pels comes etílics i el consum de drogues entre els menors hi hauria d’haver aquesta capacitat de resposta. Es tracta d’un tema sobre el qual les associacions han alertat des de fa temps “i no es fa res”, va reiterar la presidenta de l’Adjra. És per aquest motiu que van tornat a alertar sobre la venda de begudes a menors a les benzineres, una problemàtica que s’ha reactivat els darrers temps i que teòricament amb la modificació de la llei de seguretat pública, que inclou sancions i penes per la venda o cessió d’alcohol a menors, s’hauria de poder controlar.

Continua el treball per la cartera de serveis
L’entrada dels psicòlegs a la cartera de serveis encara no està tancada. Segons va explicar la secretària del Col·legi Oficial de Psicòlegs (Copsia), Ariadna Alonso, el col·lectiu i el ministeri de Salut segueixen treballant “però encara no s’ha tancat res”. El motiu? “Volem fer les coses bé, tant el ministeri com nosaltres volem oferir un servei de qualitat i pensem que no és una ximpleria. S’ha de pensar bé de quina manera es pot donar resposta al que necessita la població”, va afirmar Alonso, que va insistir que la voluntat és tenir-ho enllestit “al més aviat possible”, mostrant-se conscient de la necessitat de molts ciutadans. Tot i així garanteix que “anem treballant i no perdem el ritme, però encara hi ha moltes coses per polir”, com per exemple, s’està intentant definir “de quina manera la persona que tria el circuit d’assistència pot estar el més ben atesa possible”. 

actualització
pla contra les drogodependències
finals d’any

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

En español para que me entienda todo el mundo. Yo e llamado a la policía varias veces, porque dentro de mi casa no puedo respirar por el humo y por el olor a marihuana. Los policías se presentan en mi casa y me dan la razón. Pero si los vecinos no abren la puerta están atados de manos. (Entiendo la posición de la policía) Tienen que cambiar las leyes, ellos tienen derechos pero yo también para poder estar en mi casa sin drogarme a causa de los demás. Hay niños, hay animales y hay incivilizados! Cansada de quejarme y de pasarme en la escalera muchos días porque dentro de mi casa no puedo respirar. Y el colmo es que me cambiado de piso hace dos años, y en el anterior pasaba igual. Donde están los derechos de los que no queremos drogas! Y si buscan en el parque donde la pista de fútbol de Escaldes ahí, hay muchos menores fumando droga, en el pasillo entre el parquing y el restaurante Hong Kong, pasa lo mismo. Yo sé que un porro no pasa nada, pero todos los días, a varias horas al día en casa, esos menores que crecen con esos olerse que quieren! De verdad cambien las leyes y habrá menos menores fumando droga. Una cosa es medicinal, que ahí todos mis respetos. Pero si se quiere se puede. Se sabe perfectamente donde se reúnen esos menores. Hagan algo antes de que acaben en UCA. Que están colapsados!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte