Diari digital d'Andorra Bondia
El president de l’ACU, Lluís Ferreira.
El president de l’ACU, Lluís Ferreira.

L’ACU alerta de les més de 2.000 imatges de menors exposades a les xarxes


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: ACU

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) alerta en un comunicat de la vulneració de la llei de protecció de dades personals relacionades amb la imatge que afecten més de 2.000 menors del país en ocasió de l’edició passada del festival Andorra Kids Film Festival, celebrada del 7 al 14 d’abril de 2018. De fet, segons l’entitat, la difusió que els organitzadors d’aquest festival van fer de les imatges dels menors, sense pixelar-ne la cara per evitar que es reconeguin, “va més enllà de la ja molt greu vulneració” d’aquesta llei, ja que els organitzadors també van identificar en el seu compte de facebook totes les escoles i les classes a les quals pertanyen els infants que apareixen a les fotografies. La gran difusió de les xarxes socials, i el fet que algunes persones, com ara familiars, amics o d’altres, hagin compartit o posat “m’agrada” a aquestes publicacions implica que és gairebé impossible tenir controlada l’abast d’aquesta informació, fins on han pogut arribar les imatges i qui o com les ha pogut copiar o distribuir de nou. La intenció de l’ACU és que això “no torni a passar”, va declarar el seu president, Lluís Ferreira, que va assegurar que aquests dies mantindrà una reunió amb els organitzadors del festival de cinema infantil per fer-los arribar aquesta preocupació. En aquest sentit, Ferreira va posar com a exemple el que passa als centres educatius, on no n’hi ha prou amb el document sobre la protecció de dades que l’escola fa signar als pares autoritzant o no la publicació de les fotografies dels seus fills, sinó que les associacions de mares i pares han de demanar una altra autorització “per poder publicar les imatges dels menors als seus perfils a les xarxes”. A més de demanar explicacions sobre aquest tema, l’associació també es posa a disposició de les famílies afectades que vulguin demanar més informació. L’ACU considera que la defensa dels drets de les persones és una prioritat, “i més encara les d’aquelles que són més vulnerables, els nostres fills”.

Un altre dels fronts en els quals està treballant l’entitat és en el de les accions preferents. L’ACU estudia fer un comunicat sobre les dues sentències que hi ha amb relació a aquest assumpte i BPA perquè hi pot haver reclamacions de clients relacionats amb altres entitats bancàries del país, va dir Ferreira. 

Pel que fa a la qüestió dels lloguers, el president de l’associació va assenyalar que consideren un pas endavant la pròrroga automàtica d’un any dels contractes de lloguer que vencin al llarg del 2019, aprovada pel Govern dintre de les mesures urgents, tot i que considera que es tracta d’una solució només a curt termini. Per aquest motiu, creuen que el problema del preu dels lloguers dels pisos  “continua plenament vigent”. De tota manera, Ferreira creu que el primer pas per trobar solucions a aquesta qüestió és “admetre que tenim un problema”.

ACU
alerta
imatges
menors
xarxes
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic