Diari digital d'Andorra Bondia
El president de l’ACU, Lluís Ferreira.
El president de l’ACU, Lluís Ferreira.

L’ACU encarregarà un informe jurídic sobre les comissions bancàries


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: BonDia

L’Associació de Consumidors i Usuaris d’Andorra (ACU) encarregarà l’elaboració d’un informe jurídic que permeti realitzar un estudi de les comissions que aplica la banca andorrana als seus clients per veure si s’ajusten a la normativa legal vigent. Així ho recull l’associació en un comunicat. El seu president, Lluís Ferreira, confia que l’informe pugui estar enllestit el mes d’abril. 

En aquest sentit, cal recordar que en el balanç de queixes i consultes rebudes per l’entitat l’any passat, el 12% de les mateixes van girar al voltant de qüestions relacionades amb la banca i les assegurances. Així, el motiu fonamental de queixa d’aquest col·lectiu va ser precisament el de les comissions bancàries, tant aquelles que alguna entitat va aplicar a comptes de nòmina, com en altres comptes d’estalvi, que principalment eren de persones no residents i que van patir comissions de manteniment que en alguns casos van arribar fins als 3.000 euros.

Un altre aspecte relacionat amb les immobiliàries que afecta greument l’economia de la població són els nombrosos errors detectats en el càlcul de les despeses de comunitats de propietaris. Aquestes despeses van  centrar bona part de les queixes que va rebre l’ACU el 2019. Per tal d’incrementar el control sobre el càlcul de les despeses de les comunitats de propietaris, l’associació proposarà l’obligatorietat d’establir un sistema d’auditoria externa dels comptes de dites comunitats, per tal de garantir la correcta aplicació de les depeses i consums als propietaris i també, la repercussió d’aquestes als llogaters. L’ACU presentarà la seva proposta als organismes oficials i al Col·legi Professional d’Agents i  Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA). També es mostra disposada a col·laborar plenament amb els diferents implicats per a la seva implantació.

Aquest any l’ACU vol ser especialment vigilant amb totes les activitats del sector immobiliari relacionades amb l’habitatge. Des de l’Associació es considera que la preocupació per l’habitatge és un dels principals problemes que afecten la qualitat de vida d’un gran nombre de persones a Andorra. Episodis com el lloguer d’habitacions per part d’immobiliàries, i la nul·la resposta que aquest cas ha tingut per part de l’AGIA preocupen també l’associació.

En referència al cas de l’habitació de 9 m2 que una immobiliària d’Andorra llogava per 227 euros mensuals, des de l’ACU es va preguntar a l’AGIA si tenien coneixement d’aquest fet, que de forma evident contravenia la normativa del sector, ja que les immobiliàries estan autoritzades a gestionar béns immobles, i una habitació no ho és. Sis mesos més tard l’ACU continua sense tenir resposta de l’AGIA, i l’únic que va aconseguir és que  la immobiliària en qüestió retirés l’anunci.

Segons Ferreira, tant l’aplicació de les comissions bancàries com les despeses de les comunitats de veïns són dos temes “que afecten directament els ciutadans”. Al seu parer es tracta d’avançar en qüestions de caràcter general que van més enllà de les queixes originades per casos concrets i estan en la línia del nou rumb que vol adoptar l’associació. 

ACU
informe
jurídic
comissions
bancàries

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Hola m Referent a les comissions Bancaries a no residents al País Andorra els quals compren un pis per a llogar-ho . Els banc per obrir-te la comta et diuen una informació i abans de firmar les condicions han canviat ( per a no residents que organisme d'Andorrà ens pot ajudar als posibles abusos bancaris . Moltes gràcies . Xavi

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte