Diari digital d'Andorra Bondia
Qui ja no compra aquí opina que els preus dels comerços andorrans són “abusius”.
Qui ja no compra aquí opina que els preus dels comerços andorrans són “abusius”.

L’ACU proposa una central de compres per fer el comerç més competitiu


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) no ha notat cap increment de queixes pels preus als comerços a Andorra. De fet, el consumidor, abans de batallar contra una política de preus, té més fàcil baixar a comprar a la Seu d’Urgell o a altres localitats. Així ho han constatat els comerços del Principat i l’Agència Tributària amb l’increment de factures del tax free. Des de l’ACU, el seu president, Lluís Ferreira, apunta una possible solució perquè el comerç andorrà pugui ser més competitiu i pugui rebaixar més els preus. Segons Ferreira, una central de compres “faria que els comerços puguessin tenir una capacitat de negociació major amb els proveïdors”. Ferreira destaca que el comerç andorrà no pot tenir uns estocs tan grans com tenen altres comerços a les regions veïnes, “i això fa que a l’hora de negociar  el preu sempre serà més alt per al comerç andorrà perquè compra menys quantitat”.
El president de l’ACU va explicar que ja s’havia plantejat anteriorment fer-ho al sector de l’electrònica, i més estendre-ho a altres àmbits del comerç, però mai s’ha estudiat posar-ho en marxa perquè, al parer del president de l’ACU, “la unió dels comerciants per a certes coses no és tan efectiva”.
Malgrat puntualitzar que és una opinió personal, Ferreira afirma fermament que el comerç “necessita sí o sí una reestructuració i una possible solució seria aquesta central de compres”. Tot i això, també reconeix que els majoristes serien els perjudicats amb aquest nou servei, però també destaca que els beneficiaris serien molts més, ja que no només els comerços aconseguirien uns preus més competitius, sinó que els consumidors comprarien més al país.
L’increment de compres amb tax free ha fet saltar l’alarma de les associacions de comerciants i d’entitats com la Cambra, que reclamen que s’exigeixi el pagament de l’IGI corresponent. Això, però, ha suscitat una crítica dura al comerç d’Andorra per part dels consumidors,  que defensen que “si els preus són més barats fora és normal que surtis del país per fer la compra”. Altres són més contundents i qualifiquen d’“abusius” els preus als comerços d’Andorra.
De fet, els consumidors consideren que malgrat que s’estableixi com a norma el pagament de l’IGI de totes les compres, com ja han demandat diferents associacions comercials, “encara continuaríem baixant a comprar fora perquè seguirien sent més barats els preus”. El debat està damunt la taula i comerciants i consumidors tenen posicionaments molt dispars.

ACU
proposa
central de compres
comerç
competitiu
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic