Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’una estació de servei del Principat.
Imatge d’una estació de servei del Principat.

L’ACU va rebre pressions del Govern per les firmes sobre la taxa carboni


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: Facundo Santana

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) va rebre pressions del Govern per la recollida de signatures relativa a la taxa als carburants que l’executiu ha impulsat. Va ser la mateixa ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, qui va trucar al president de l’entitat per suggerir-li que al document que acompanya les firmes s’hi inclogués que el nou impost anirà destinat a potenciar el transport públic. La resposta va ser que el Govern no havia de dictar el contingut de la carta.

Preguntat sobre aquest episodi, el president de l’ACU, Lluís Ferreira, va declarar que s’ho vol prendre com una recomanació. Una recomanació, també sigui dit, que venia en un moment delicat, just després del funeral de la seva sogra. Ferreira va remarcar que l’entitat ha volgut ser el màxim de transparent i que en cap moment ha pretès atacar el Govern. Després de les declaracions dimecres del ministre portaveu, Eric Jover, però, no està disposat a tolerar que l’acusin de mentider. Denuncia que, contràriament al que va dir Jover, l’ACU mai s’ha posicionat en contra de la taxa carboni. De fet, comparteix la seva finalitat. El que demana és que s’ajorni un temps prudencial perquè no agreugi les situacions precàries en què viu la població, tenint en compte que no es confia que els importadors assumeixin el cost sense repercutir-la en el preu de venda. També lamenta que ara el Govern vulgui decidir com es recullen les firmes. Ferreira va retreure a l’Executiu que s’intenti posar l’ACU al mateix paquet que els importadors de carburants. “Diuen que faltem a la veritat, però qui falta a la veritat són ells”, remarca. Una mostra més d’això és l’informe del Fons Monetari Internacional (FMI) sobre Andorra, datat el 8 d’abril d’aquest any. El document fa esment de la propera introducció de la taxa carboni i exposa que aquest serà un dels elements que permetrà reduir l’endeutament de l’Estat. Cal recordar que el Govern ha mantingut que els ingressos per aquest nou impost anirien a finançar el transport públic i altres accions d’estalvi energètic, ús de les energies renovables o d’altres relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic.

El director de l’ACU també va remarcar que la recollida de signatures s’adreça al Consell General i no pas al Govern i per això no entén les paraules del ministre portaveu.

L’ACU
rebre
pressions
Govern
firmes
taxa carboni
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic