Diari digital d'Andorra Bondia
L’ACU rep moltes consultes sobre els canvis legislatius que afecten els usuaris.
L’ACU rep moltes consultes sobre els canvis legislatius que afecten els usuaris.

L’ACU vol fer arribar els dubtes jurídics dels ciutadans al TC


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: ACU

L’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) demanarà al Tribunal Constitucional (TC) poder participar en una de les dues taules rodones que tindran lloc el 6 de setembre en un acte per debatre sobre la seguretat jurídica a Andorra. Així ho va fer públic ahir en un comunicat. El seu president, Lluís Ferreira, va concretar, a més, que la petició la farà arribar aquesta mateixa setmana i considera que d’aquesta manera  podrà ser la veu dels usuaris en aquest debat.

L’ACU celebra aquesta iniciativa intitulada La nit del dret i comparteix l’opinió del president de l’alt tribunal, Dominique Rousseau, que considera que la ciutadania té poc coneixement sobre la Justícia i sovint estan molt allunyades, malgrat que conviuen en el mateix territori. En aquest sentit, creu que aquesta trobada és una magnífica ocasió per acostar al món judicial i als membres del TC la visió de la ciutadania, i fer arribar als magistrats els neguits i els dubtes que els usuaris tenen sobre el sistema judicial i sobre com es viu la seguretat jurídica des del dia a dia de les persones. 
L’ACU considera que la seguretat jurídica és un principi fonamental per donar estabilitat al desenvolupament social i econòmic de la societat andorrana i té, sense cap mena de dubte, un efecte directe en el dia a dia de les persones que viuen a Andorra. D’aquesta manera l’ACU posa a disposició de totes aquelles persones que ho desitgin el seu correu electrònic perquè facin arribar a l’Associació aquells dubtes, preguntes o experiències que vulguin que l’ACU faci arribar al debat amb el Tribunal Constitucional i amb els professionals del dret que assistiran a l’acte. Ferreira va assenyalar que els arriben moltes consultes sobre canvis legislatius que afecten els consumidors o usuaris de serveis. Així, va posar com a exemple l’obligatorietat de rebre la nòmina a través d’un compte bancari. Precisament sobre aquesta qüestió, el president de l’ACU va dir que els serveis jurídics de l’Associació estan encara estudiant si presentaran recurs d’inconstitucionalitat sobre el nou Codi de relacions laborals. 
D’altra banda, en l’actualitat Ferreira va explicar que estan treballant per arribar a un acord de col·laboració amb l’Oficina de Consumidors i Usuaris (OCU) i amb l’ONG Facua-Consumidores en Acción, ambdues espanyoles, per “intentar blindar la independència de l’ACU”.  
Quant a les queixes o consultes que els arriben, van dir que els arriben força sobre temes relacionats amb tallers mecànics i compra i venda de cotxes. Les relacionades amb el preu del lloguer dels pisos les deriven al raonador del ciutadà. Sí, però, que fan de mediadors entre llogaters i propietaris que no es volen fer càrrec de la reparació d’un calentador, per exemple. Des de l’ACU truquen als propietaris i en la majoria dels casos es resolen les situacions de manera satisfactòria.  
Preguntat sobre la recomanació de Mobilitat i la policia d’apujar les sancions de trànsit, Ferreira va dir que l’increment de l’import de les multes no és sinònim d’una baixada de la sinistralitat. Per això advoca per intensificar la seguretat vial, fer cursos de reciclatge per a conductors i resoldre els punts negres de les carreteres del país. Creu que “hi ha moltes més alternatives abans que no pas la repressió”.

ACU
arribar
dubtes
jurídics
ciutadans
TC
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic