Diari digital d'Andorra Bondia

L'adjudicació de l'heliport reconeix que l'emplaçament al roc del Patapou 'és el més afectat' per riscos naturals


Escrit per: 
Agències / Foto: A. R.


L'informe d'adjudicació de l'heliport nacional, titulat Informe d'adjudicació, mitjançant concessió administrativa, de la gestió de les línies de vol regular internacionals i construcció i gestió indirecta del servei públic de l'Heliport Nacional d'Andorra (HNA) explica en l'apartat d'anàlisi de riscos geològics-geotècnics i hidràulics que els tres emplaçaments que es van presentar al concurs estan afectats per aquests riscos, però que 'el més afectat és el Roc del Patapou'.

L'informe de l'Àrea d'urbanisme i sostenibilitat del Departament d'Ordenament Territorial que s'inclou en la documentació diu que 'aquest emplaçament està cartografiat amb perillositat alta i mitjana per caiguda de blocs rocosos'. Per fer front a aquest inconvenient, la UTE Cathelicòpters Heliand, en la seva oferta, adjunta un preestudi de riscos geològics 'així com un preestudi de protecció i estabilització amb una previsió econòmica de 800.000 euros'.
L'informe també argumenta que si s'escull la ubicació del Roc del Patapou 's'haurà de requerir d'un estudi de vessant amb una escala de detall més acurada que l'aportada en l'oferta', i també s'haurà de presentar 'un projecte de detall de construcció de totes les proteccions necessàries per assolir un nivell de seguretat d'acord amb l'activitat que s'hi realitzarà en totes les zones del projecte', i això inclou no només el Roc del Patapou, sinó també l'Alzinar de Guillemó i la zona de trajecte del funicular que enllaça la part baixa amb la pista d'enlairament.
Pel que fa a les altres dues propostes, l'emplaçament a Ràdio Andorra i al Riu Blanc a Encamp, presentades pel Grup Morsa, Saetde, Franc-Port i Heliswiss Ibèrica, també tenen diferents nivells de perillositat, sent de les dues la del Riu Blanc la que presenta més difcultat.
Sobre la ubicació de l'heliport nacional al Riu Blanc, l'informe argumenta que es vol construir en una parcel·la on creua el torrent, una parcel·la que està cartografiada amb 'perillositat hidràulica-torrencial per crescudes del Riu Blanc', la qual cosa fa necessària la construcció 'de dics de protecció i obres de canalització i retenció de sediments'. Aquests treballs no s'inclouen en el projecte presentat per la UTE i els redactors de l'informe d'adjudicació el valoren 'd'acord amb les dades de què es disposa' en una inversió superior al milió d'euros.
A més, hi ha una altra parcel·la d'aquest projecte que està cartografiada 'amb perillositat mitjana per esllavisades superficials', i conseqüentment està classificada com a 'edificable amb mesures de protecció'. Tot i que l'informe considera 'poc restrictiva' aquesta problemàtica, tampoc ha estat prevista en l'oferta presentada pel grup empresarial ofertant.
Pel que fa a la darrera proposta d'ubicació, la de Ràdio Andorra, l'informe d'adjudicació diu que és la que presenta un diagnòstic sobre riscos 'menys problemàtic' ja que està cartografiada 'amb perillositat mitjana i baixa per esllavissades superficials', per la qual cosa a la parcel·la s'hi pot edificar 'amb mesures de protecció' i 'amb possibles mesures de protecció', respectivament, i per tant aquestes afectacions 'són poc restrictives'. Malgrat que en el projecte presentat no s'hagi estudiat ni avaluat aquesta problemàtica, l'informe conclou que 'el cost és de poca magnitud i pot ser assumit dins del cost global' de l'oferta.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic