Diari digital d'Andorra Bondia
Una sala de vistes de la Seu de la Justícia.
Una sala de vistes de la Seu de la Justícia.

L’advocat acusat de fer una foto als Pujol i cedir-la a ‘El Mundo’ ho nega


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: Facundo Santana

Era el passadís de la segona planta de l’antiga Batllia un espai públic o privat? Aquest va ser el principal quid de la qüestió en el judici que es va reprendre ahir a un advocat acusat de ser l’autor d’una fotografia de membres de la família Pujol Ferrusola i un lletrat seu feta en i des d’aquest passadís el 24 de setembre del 2014 quan van anar a declarar com a víctimes d’un presumpte delicte de revelació de secret bancari i que l’endemà va sortir publicada a la portada del diari espanyol El Mundo. La fiscalia demana tres anys de presó i cinc d’inhabilitació per a l’acusat, a més d’una indemnització de 6.000 euros per a cadascun dels quatre afectats. Una indemnització que l’acusació particular redueix a 2.000 euros per a cadascun. L’acusat, que es defensa a si mateix, demana l’absolució.

La vista havia de tenir lloc el 8 de juliol passat, però es va suspendre perquè el Tribunal de  Corts havia de dirimir si el ministeri fiscal tenia legitimitat per investigar d’ofici l’assumpte sense que els implicats s’haguessin queixat. A més,  l’advocat acusat va presentar una qüestió prèvia segons la qual considerava que ell és també part perjudicada per la vulneració del seu dret d’imatge i protecció de dades, ja que almenys dues càmeres de videovigilància d’aquell passadís van estar gravant les anades i vingudes d’aquell espai i són aquestes les imatges que  constitueixen el nucli de la prova pericial practicada per la policia, ordenada per la batlle d’instrucció el 2016 i que va determinar que l’autor de la foto “sense cap mena de dubte” va ser l’acusat, segons l’informe.

També ahir l’advocat acusat va presentar una altra qüestió prèvia referida a la recusació dels dos agents de policia que en el moment de la investigació judicial van practicar aquesta prova, ja que eren subordinats de l’advocat que representa l’acusació particular i que en aquell moment era comissari del cos i, per tant, el seu superior jeràrquic. També sobre això els magistrats van decidir que s’hi pronunciarien quan dictin sentència. Per la seva banda, el fiscal va demanar la suspensió del judici perquè un dels afectats, l’advocat dels Pujol que surt a la foto, no podia comparèixer a declarar per qüestions de feina, però el Tribunal va decidir continuar el judici i finalment va considerar que no podria aclarir més els fets.

L’acusat es va negar a contestar les preguntes de la fiscalia i l’acusació particular i va llegir una declaració en la qual va negar que fos l’autor de la fotografia i va dir que no podia recordar on era el 24 de setembre de 2014, ni opinar sobre les imatges de les càmeres i la figura fosca irreconeixible que hi apareix. A més, va tornar a insistir que les imatges vulneren la seva intimitat. Igualment, va afegir que no coneix la família Pujol Ferrusola, que no és membre de la policia patriòtica, ni del Partit Popular, ni de Vox; i que no té res a veure amb El Mundo.

Els tres germans Pujol, Pere, Jordi i Oleguer, van declarar per videoconferència, assegurant que la difusió de la fotografia havia tingut per a ells repercussions negatives, sense precisar fins a quin punt. També van explicar que mai no han tingut cap càrrec públic ni polític per refermar la tesi de l’acusació que no eren personatges públics. A més, van reconèixer que quan van anar a declarar el 24 de setembre de 2014 van accedir a la batllia a través del soterrani, evitant la porta d’entrada, on hi havia una munió de periodistes, la qual cosa va aprofitar la defensa per fer notar que sí que eren persones prou reconegudes públicament des de feia força temps i que pot ser considerada  com un tracte de favor que tot i que va intentar esbrinar d’on venia, no va arribar a aclarir. Un dels Pujol i el fiscal van apuntar que com que també hi era la mare, Marta Ferrusola, ho van fer per  deferència cap a una persona d’edat avançada vulnerable.

Per al fiscal i l’acusació particular, el passadís de la segona planta de l’antiga batllia era un espai privat i restringit, en el qual els Pujol es trobaven en una situació distesa, un acte d’intimitat de l’esfera privada. Amb la publicació de la foto, van adquirir una notorietat que abans no tenien. Per contra, per l’advocat i defensor, el 2014 la família Pujol Ferrusola ja tenia notorietat pública i el lloc on es trobaven era un espai públic on a l’època dels fets no existia control d’accés. Si fos una esfera íntima pels Pujol, va reiterar, també ho seria per a ell, amb la qual cosa la captació de les imatges de les càmeres seria il·legal i la causa s’hauria d’anul·lar.

 

Pujol
foto
Batllia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic