Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge del Pas de la Casa.
Una imatge del Pas de la Casa.

L’AEAT informa Booking de la nova legislació per combatre l’oferta il·legal


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Aprofitant una jornada de formació adreçada al sector dels apartaments turístics, la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT), Valérie Lackner, va informar el representant de Booking de la nova legislació vigent a Andorra. Aquesta estableix que els habitatges d’ús turístic tenen l’obligació de disposar d’un número d’habitatge d’ús turístic (HUT) o d’empresa de gestió d’habitatge d’ús turístic (Eghut) a partir del 3 de maig, ja que en cas contrari seran considerats oferta il·legal.
La normativa afecta tant les empreses com els particulars que promocionen a la xarxa el seu allotjament. Per això, Lackner va demanar al representant de Booking que revisin que els apartaments que es donen a conèixer a través d’aquesta pàgina tinguin el número d’HUT o d’Eghut.
La presidenta de l’AEAT va tenir l’oportunitat de mantenir aquestes converses en el marc de la jornada de formació sobre programes de gestió d’apartaments turístics, organitzada la setmana passada. En aquesta, les empreses gestores van assistir a la presentació d’una empresa que comercialitza un dispositiu per digitalitzar el registre d’ocupació. Lackner va explicar que aquest sistema és més fàcil i ràpid que l’utilitzat actualment per la major part d’empreses del sector. Es tracta de substituir l’escàner (que fa perdre molt temps) per una tauleta. El cost, a més, és assumible perquè es paga en funció del nombre d’usuaris que s’estrenen al sistema. Lackner també va destacar que no necessita manteniment i que permet fer els tràmits a l’avançada. 

Cap resposta del Govern
L’AEAT encara està en espera d’una resposta del Govern a la petició que ha fet el sector d’ampliar el període per realitzar les obres d’adaptació a la nova normativa. L’entitat va presentar el mes de febrer un recurs administratiu en què sol·licitava aquest ajornament. L’executiu ja va aprovar una modificació del reglament de funcionament del registre d’habitatges d’ús turístic i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic per concedir una pròrroga fins al 31 de juliol perquè els apartaments que requereixin la realització d’obres les puguin finalitzar (la normativa demanava que aquestes actuacions estiguessin enllestides a inicis de maig). Les empreses del sector consideren que aquest termini encara és just i per això van traslladar al Govern la petició d’ajornar-lo fins al 31 d’octubre. Indiquen que dur a terme aquestes tasques requereix “molta paperassa administrativa”, s’ha d’encarregar un projecte a un professional de l’arquitectura, cal adjuntar-hi un pressupost de la intervenció, la sol·licitud d’obra menor o major, i fer el canvi en el certificat d’habitabilitat. Calculen que les gestions es poden allargar quatre o cinc mesos.

L'AEAT
Booking
legislació
nova
combatre
oferta
il·legal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte