Diari digital d'Andorra Bondia

L’aeroport de la Seu d’Urgell acollirà vols comercials a partir del 2013


Escrit per: 
Agències

El Govern català té l’objectiu de convertir l’aeròdrom de la Seu d’Urgell en un aeroport comercial amb la inversió d’un milió d’euros per construir deu hangars aquest any, que actualment ja han estat licitats i adjudicats, una miniterminal per fer el check-in dels futurs passatgers del servei d’aerotaxi i un restaurant.

Així ho va explicar el director general de Transport i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, que es va reunir amb els alcaldes de la zona al mateix aeròdrom per crear una taula estratègica encarregada de redactar un pla de negoci que faci viable l’explotació de la infraestructura. Font va assenyalar que aquest projecte “obre les portes a Andorra”, així com a “qualsevol institució pública o privada que s’hi vulgui afegir”.
Font va destacar que el pla de negoci que s’ha de redactar servirà “per veure que totes les inversions que des de la Generalitat estem disposats a fer a l’aeroport tenen una viabilitat econòmica i que, per tant, tenen una resposta des del punt de vista també de la inversió privada”. Així mateix, va assenyalar que “en aquests moments estem en disposició de dir que, a finals d’any, els deu hangars que estan licitats els començarem a veure construïts”. Font va avançar també que aquests hangars estaran ocupats per “empreses que estan disposades a invertir i a instal·lar-se en aquest aeroport”.
D’altra banda, Font va assegurar que, a més dels hangars, aquest mateix any es construirà un restaurant. Pel que fa a les institucions, va manifestar Font, la voluntat és que “el 2013 puguem transformar el que avui és un aeròdrom privat en un aeroport comercial” on hi hagi “vols comercials d’aerotaxis”. Va reiterar que aquest és “el compromís” del Govern català. “Això pot ser una inversió pública al voltant d’un milió d’euros i amb aquest milió d’euros aconseguirem tenir els hangars i una miniterminal que ens permeti d’alguna manera fer el check-in dels passatgers”, va explicar Font. A partir d’aquí, va subratllar, “a veure si hi ha noves inversions privades que ens permetin anar més enllà d’això”.
El Govern català projecta que la infraestructura aculli servei d’aerotaxis privats d’entre 20 i 40 passatgers, però, a part d’això, va afirmar Font, “si hi ha una iniciativa privada que ens assegura que vol fer una cosa que va més enllà, estem disposats a escoltar-la en el marc de la taula estratègica”. Aquesta taula formarà també “un grup tècnic de treball que anirà avaluant cadascuna de les iniciatives i el desenvolupament del pla de negoci”, segons Font.
Els plans presentats per la Generalitat es basen en “la infraestructura de pista que hi ha”. Ara bé, va afirmar Font, “hi ha una tercera fase del pla director que preveu l’ampliació de la pista, però en aquest moment no ens ho plantegem en aquesta legislatura”. No obstant, va insistir que “si hi hagués una iniciativa privada que volgués anar més enllà, la Generalitat faria els esforços que fessin falta, però sempre sobre la base d’una iniciativa que ens asseguri que aquella inversió pública que fem té un retorn tant econòmic com social per a la comarca, el Pirineu i Catalunya”.
Tot i l’experiència d’Alguaire, Font va dir que el projecte de la Seu “no ens fa por” perquè “anem pas a pas”. Va recordar que els deu hangars que es construiran són per a “deu iniciatives privades que han posat els seus diners per instal·lar-se aquí” i que l’any que ve és previst licitar quatre hangars més, amb possibilitat de ser adjudicats perquè “hi ha llista d’espera”.
Font va deixar clar que el Govern no farà cap inversió que no tingui “viabilitat econòmica” i va afegir que el d’Alguaire i el de la Seu són aeroports que “tenen característiques, funcionaments i mercats diferents, de manera que no són ni complementaris, sinó independents”.
Per la seva banda, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, va manifestar que és “important” que Andorra participi en la iniciativa. Va recordar que el Principat, des d’un punt de vista territorial, “s’integra molt clarament en el que és la potencialitat i l’abast d’aquest aeroport i espero que el Govern d’Andorra, que es constituirà d’aquí a poc, pugui formar part de la taula estratègica i pensar conjuntament amb les institucions del territori com s’ha de desenvolupar aquest aeroport per generar negoci i ser un motor de creació de llocs de treball”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte