Diari digital d'Andorra Bondia
Simulació del projecte de l’aeroport a Grau Roig impulsat per la Cambra de Comerç.
Simulació del projecte de l’aeroport a Grau Roig impulsat per la Cambra de Comerç.

L’aeroport preocupa França pel trasllat del querosè i l’impacte sonor


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Cambra de Comerç

L’aeroport de Grau Roig, en cas que s’acabi construint, tindrà efectes negatius també en el territori francès. Així ho manté el Collectif non à l’aéroport d’Andorre, una plataforma internacional que uneix entitats franceses, espanyoles, catalanes i andorranes. Entre les principals molèsties que la infraestructura causarà a casa dels veïns hi ha el risc que suposarà el transport de querosè cap al Principat, indiquen. En total, més de 1.000 camions a l’any amb aquest hidrocarbur circulant per les carreteres de l’Arieja, l’Aude i els Pirineus Orientals.

Les associacions alerten que, a més de la degradació d’unes carreteres que ja estan en una situació de fragilitat, això suposarà un perill per a la resta de conductors i per als habitants que viuen a prop de les vies i pol·lució. Tot plegat sense tenir en compte el subministrament de productes alimentaris i equipaments necessaris per acollir els 500.000 turistes de més que arribaran a Andorra. A banda, adverteixen que la infraestructura portarà molèsties sonores arran de l’enlairament i aterratge de les aeronaus també a l’altra banda de la frontera.

El col·lectiu manté que l’aeroport de Grau Roig tindrà un impacte “desastrós” als Pirineus. Recorda que la vall del Madriu, patrimoni de la Unesco, es troba a menys de sis quilòmetres del trajecte previst per a la maniobra d’aproximació dels avions A320 i 737; i que el parc de Sorteny, cor de la reserva de la biosfera, estarà a tan sols quatre quilòmetres i mig. A més, avisa que el futur Parc Pirinenc de les Tres Nacions es posaria en qüestió tenint en compte que estaria sobrevolat per avions.

Un altre aspecte assenyalat pels opositors és la destrucció de la zona humida que es troba en l’indret, on hi ha previstes les construccions així com la pol·lució generada pels sistemes de retirada del glaç i el gebre en les aeronaus, que tindria unes conseqüències “dramàtiques”, adverteixen. I quant a l’afectació sobre els humans i la fauna, exposen que el soroll dels motors de l’avió pot suposar la mort d’espècies fràgils i reduirà l’afluència de turistes de muntanya. “Qui voldrà venir a fer randonée o a esquiar enmig dels avions?”, es pregunten.

Per tot plegat denuncien que el projecte és un “sense sentit climàtic, mediambiental, econòmic i social”. Afegeixen que és una iniciativa contrària als objectius de la lluita contra l’escalfament global i de protecció de la biodiversitat i recorden que diferents estudis han conclòs que és tècnicament inviable i “molt perillós”. Per tant, es posaria en risc els passatgers si es decideix impulsar.

La primera acció del Collectif non à l’aéroport d’Andorre va ser el llançament d’una recollida de signatures contra la infraestructura adreçada al cap de Govern d’Andorra, al president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, i al president de la Cambra de Comerç i també la publicació d’articles d’opinió en mitjans de comunicació. A banda d’això, ara, la plataforma farà entrar l’aeroport de Grau Roig a la campanya de les eleccions regionals franceses preguntant als candidats occitans quina posició tenen sobre el projecte. A l’últim, i segons van explicar els membres del col·lectiu, no descarten dur a terme accions sobre el terreny.

El Collectif non à l’aéroport d’Andorre és una plataforma internacional que uneix els opositors a la infraestructura i aplega entitats com ara Greenpeace France, Alternatiba, ANV-COP21, Mountain Wilderness France, Mountain Wilderness Catalunya, Rester sur Terre (Stay Grounded), AndRail, Confederación de Ecologistas en Acción, Un Climat de Changement, Ceretània, i Bien vivre en Pyrénées catalanes, entre d’altres. Va néixer just després que la Cambra de Comerç presentés el projecte, el març passat.

 

 

 

aeroport
Grau Roig
Collectif non à l’aéroport d’Andorre
Comentaris: 1

Comentaris

Mai ens farem grans ni mai serem sobirans

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic