Diari digital d'Andorra Bondia
Rosa Lluís.
Rosa Lluís.

L’Afmma demana la creació d’una plataforma de treball transversal


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Jonathan Gil

“Demanem la creació d’una plataforma transversal per treballar tots els temes de salut mental.” Aquesta és una de les demandes que l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma) va traslladar al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, el 9 de setembre passat. Així ho va declarar ahir la seva presidenta, Rosa Lluís, en el Dia mundial de la salut mental. En aquesta taula de treball, va explicitar, hi haurien d’estar representades les diverses àrees que interaccionen en temes de salut mental: educació, ocupació, justícia, salut mental i l’associació amb l’objectiu de “treballar conjuntament”. En la reunió mantinguda, segons va assegurar la presidenta, el ministre es va comprometre a començar a treballar ja des d’ara en el pla de salut mental que hauria d’estar enllestit abans de l’estiu del 2020. 
Pel que fa a la ja històrica petició d’una residència per a persones amb problemes de salut mental, Lluís va assenyalar que la continuen veient necessària, però “no tan gran, més reduïda”. El motiu, va dir, és que les coses evolucionen i en aquests moments consideren que són molt necessaris “pisos tutelats i pisos assistits”. Així és que “reivindiquem que cada Comú cedeixi un o dos pisos” per poder-los dedicar a aquestes persones, va dir. També va apuntar la conveniència de tenir un centre de dia per a adults. En aquest sentit, va remarcar que últimament s’han dedicat molts esforços a l’atenció d’infants i joves “i això està molt bé, però no podem oblidar els adults”.
Coincidint amb la celebració del Dia mundial de la salut mental, l’Afmma ha organitzat per aquesta tarda la conferència Atenció psicològica en la prevenció del suïcidi. Interacció amb la família, a càrrec de la psicòloga clínica Anabel Cebrià, que treballa a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. La xerrada serà a les 19 hores al Museu del Tabac. El tema s’ha escollit perquè enguany el Dia de la salut mental està dedicat a la prevenció del suïcidi. Amb relació a aquesta qüestió, el manifest de l’associació d’enguany posa en relleu que s’ha de ser conscient que “el suïcidi pot esdevenir en qualsevol grup de la població, no només en persones amb malaltia mental com la depressió”. D’aquí la importància de poder detectar el risc i actuar preventivament. Igualment, afirma que del suïcidi se n’ha de parlar “amb responsabilitat”, evitant els detalls que puguin identificar la persona, la manera i el lloc. Però sí s’ha de parlar i s’han de fer públiques les xifres sobre la població afectada, les franges d’edat i els factors de risc, per poder actuar amb conseqüència i prendre les mesures preventives necessàries.

afmma
demana
plataforma
treball
transversal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte