Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les reunions de l’elaboració del Pla de mental i addicions.
Una de les reunions de l’elaboració del Pla de mental i addicions.

L’Afmma reclama una taula transversal “ja” per resoldre els problemes urgents


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

La presidenta de l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma), Rosa Lluís, reclama una taula transversal de salut mental “ja” per resoldre els problemes urgents del dia a dia. “La necessitem com el pa que mengem”, afegeix, en valorar la presentació del document de treball relatiu al Pla integral de salut mental i addiccions presentat dimarts al comitè operatiu integrat per diversos ministeris, col·legis professionals i dues associacions. 

Lluís assegura que el Pla és una reivindicació de l’associació de fa temps i agraeix al Govern l’esforç per vertebrar-lo  però al mateix temps considera que hi ha problemàtiques i manca de recursos sobre les quals s’ha d’actuar de manera immediata, ja que passarà encara un temps fins que el Pla es pugui implementar. “Hi ha coses que no poden esperar”, i cal solucionar-les “de manera coordinada”.

Així, explica que entre aquestes qüestions urgents hi ha la de reforçar el servei d’Urgències de l’hospital per tractar adequadament les persones que hi arribin amb problemes de drogues i addiccions. “No n’hi ha prou amb un sol box d’urgències”, ha insistit. Igualment, assenyala que el CREI ja hauria d’estar acabat i funcionant. En relació amb això, els preocupa el funcionament de La Gavernera, donat que es traslladen allà joves que tenen problemes d’addicions i delinqüència i no és el lloc oportú, i els altres infants que acull “estan vivint situacions molt dramàtiques”. En aquest sentit, recorda la petició de la creació d’un box psiquiàtric al centre penitenciari perquè es pugui tractar de manera personalitzada els joves interns amb problemes de salut mental o addiccions. També confia que arribi a bon port la demanda “històrica” de creació d’un observatori de la salut mental. En definitiva, per a Lluís és imprescindible destinar més recursos econòmics a la salut mental. Finalment, assenyala que el Pla hauria de tenir un logotip fet per les entitats. 

Autea valora positivament l’enfocament participatiu del Pla

La presidenta de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme d’Andorra (Autea), Inés Martí, valora molt positivament l’enfocament participatiu que el Govern ha donat al Pla integral de salut mental i addicions, que està encara en una fase inicial en la qual tots els agents implicats aniran coneixent el primer esborrany i podran introduir-hi encara esmenes o aportacions. “Celebrem que es tingui en compte les associacions”, ha declarat després de la reunió de presentació. Martí també ha posat en relleu que el Pla s’està treballant “en línia amb l’actualitat científica i clínica internacional”, tenint en compte el model d’atenció centrada en la persona. 

L’Afmma
reclama
taula
transversal
“ja”
resoldre
problemes
urgents

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bravo per AFMMA, per seguir posant el dit sobre els temes reals, urgents i necessàris que cal tractar al nostre país. Necessitem polítics i polítiques compromesos de debò amb la salut mental. Ens volem virtuosos, forts i units. Això només ho aconseguirem amb una bona salut mental!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte