Diari digital d'Andorra Bondia
La demanda de pisos de lloguer a les immobiliàries s’ha reduït respecte de la tardor.
La demanda de pisos de lloguer a les immobiliàries s’ha reduït respecte de la tardor.

L’AGIA constata una distensió del mercat d’habitatges de lloguer


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Després d’un inici de temporada d’hivern amb una alta demanda de pisos de lloguer, el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) ha constatat una distensió d’aquest mercat. El president de l’entitat, Jordi Galobardas, va explicar que, tot i que no es disposa de dades, les agències han vist que hi ha “menys pressió” en l’habitatge de lloguer. “El desfici que hi havia a la tardor, amb una allau de trucades i correus demanant pisos, ha desaparegut” i ara es viu una situació “més normal”. Tot i que en desconeix les causes, va indicar que és possible que el nou context vingui donat per l’efecte que tenen els temporers sobre el mercat immobiliari, tenint en compte que n’hi ha que ja han marxat. “Pot haver donat més tranquil·litat”, va declarar, tot i que no va poder precisar si actualment hi ha una bossa important dels pisos que formen part de les carteres de les immobiliàries que estan buits.

Aquesta “reducció de la pressió”, però, no s’ha traduït en una disminució del preu de l’habitatge de lloguer. Galobardas va reiterar que no hi ha dades sobre la matèria, però que la tendència es manté a l’alça de forma moderada. 
El president de l’AGIA va destacar la importància del treball que s’està realitzant conjuntament amb el departament d’Estadística per conèixer la realitat del mercat. Va assegurar que l’empresa contractada per l’associació i el Govern continuen amb aquesta tasca, tot i que encara hi ha comuns que són molt reticents a donar dades perquè al·leguen motius de confidencialitat, malgrat que es van comprometre a facilitar-les. Així mateix, l’AGIA confia que la taula de treball d’habitatge es mantindrà en aquesta nova legislatura, tenint en compte que tots els partits polítics que han obtingut representació al Consell General hi són favorables.
El president de l’AGIA també va parlar de l’estat del sector immobiliari. Galobardas va explicar que s’està recuperant de forma moderada, i una mostra d’això és que amb l’inici de la recuperació econòmica hi ha hagut més obertures d’agències que no pas tancaments. Tot i així, considera que el funcionament del sector encara no ha assolit la normalitat. Tampoc s’ha viscut una entrada d’immobiliàries estrangeres al país. De fet, algunes obertures que hi ha hagut han vingut de la mà d’agents immobiliaris andorrans que ja estaven treballant al sector i que han anat a buscar franquícies per tenir suport en la cartera de productes i a nivell internacional. Així, Galobardas va afirmar que no s’espera cap boom, sinó “una recuperació positiva però moderada”.

Codi deontològic
Una de les tasques que ara emprendrà el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris serà la reforma dels estatuts de l’entitat. El president de l’AGIA va explicar que van ser aprovats l’any 2001 i ja estan obsolets, tenint en compte que “hi ha hagut nova legislació que ens afecta i que no està prou recollida”. Un dels aspectes que caldrà modificar és el codi deontològic. Segons va indicar Galobardas, l’actual té “quatre ratlles” i és per aquest motiu que caldrà fer-lo “més extens”. La prevenció del blanqueig també serà un dels temes que s’hi hauran de recollir. Per reformar els estatuts, l’AGIA s’ha inspirat en l’associació d’agents immobiliaris nord-americans.
Paral·lelament, el Col·legi segueix apostant per la formació. És per això que està treballant amb la Universitat d’Andorra (UdA) per millorar el nivell de qualitat que s’ofereix. També s’organitzaran formacions periòdiques sobre blanqueig. A la tardor ja es va oferir un curs específic sobre les noves normatives que va comptar amb un nombre important d’assistents.

AGIA
constata
distensió
mercat
habitatges
lloguer
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic