Diari digital d'Andorra Bondia
L’AGIA i el Govern estudien vies per lluitar contra l’intrusisme
L’AGIA i el Govern estudien vies per lluitar contra l’intrusisme

L’AGIA i el Govern estudien vies per lluitar contra l’intrusisme


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’intrusisme continua sent un dels maldecaps del Col·legi de Gestors i Agents Immobiliaris (AGIA). Per això una de les prioritats per a aquest any serà seguir denunciant els casos de què es tingui coneixement i treballar amb l’administració per fer-hi front. El president de l’entitat professional, Jordi Galobardas, va explicar que ara s’està explorant conjuntament amb el ministeri de Turisme i Comerç altres formes per incidir-hi. En aquest sentit va exposar que la llei és clara i que l’activitat immobiliària es reserva als col·legiats de l’AGIA i, en el cas contrari, hi ha sancions. El fet és que encara hi ha bancs i altres professionals liberals, com els gestors, que intermedien entre comprador i venedor.

Aquesta va ser una de les accions que l’AGIA va acordar dur a terme durant aquest 2017 en l’assemblea que va celebrar ahir. A banda, també es preveu fer accions per aconseguir la modificació de la Llei d’arrendaments. Galobardas va indicar que és una “llei obsoleta” perquè no s’adapta a les demandes que hi ha actualment. Aquesta fixa que només es pot fer contractes de menys de tres mesos o més de cinc anys. El president de l’entitat remarca, però, que pel mig es deixa diferents possibilitats de demandes que no es poden satisfer. Aquest seria el cas dels temporers, els estudiants universitaris o les persones que es volen instal·lar un o dos anys al país abans d’optar a la residència passiva. Galobardas destaca que la reducció del temps de contracte de lloguer també seria beneficiós per al llogater, ja que donar un mes d’avís per any de contracte per cancel·lar-lo és una “penalització molt forta”. A més defensa que el canvi legislatiu que proposen no comportarà un increment del preu perquè el que vol el propietari és un “bon llogater”. Tot plegat ho preveuen tractar amb el Govern en breu.

Al mateix temps, l’AGIA també reitera la necessitat de modificar la llei del sòl per rebaixar el quòrum necessari per desenvolupar plans parcials. Avui cal l’acord del 75% dels propietaris i els immobiliaris demanen que es redueixi al 50%. Galobardas recorda el baix nombre de plans parcials que s’han realitzat des de l’aprovació de la llei i el fet que en la majoria l’acord ha vingut per part del 100% dels propietaris. Aquest procediment, ple de “traves” i “llarg”, fa que les iniciatives que es comencen quan es finalitzen el mercat ja hagi canviat i, per tant, no s’adapten a les demandes. 

A l’últim, l’AGIA va acordar fer estudis anuals de l’evolució dels preus i també sobre la demanda i la contractació. Això ha de permetre donar una guia als professionals i també facilitar informació a la ciutadania.

 

immobiliari
AGIA
arrendament
intrusisme
quòrum
urbanisme

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

article del Bon Dia d'avui

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte