Diari digital d'Andorra Bondia
L’Agia va celebrar ahir la seva assemblea general ordinària, que va elegir la nova junta directiva.
L’Agia va celebrar ahir la seva assemblea general ordinària, que va elegir la nova junta directiva.

L’Agia preveu lloguers més cars si no es redueix la durada dels contractes


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: AGIA

Jordi Galobardas, que ahir va ser renovat com a president  del Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) considera que el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, “s’ha equivocat, perquè és una errada no tocar el termini per renovar el contracte de lloguer, que està marcat en cinc anys”. L’AGIA volia que només fos de dos anys, i considera que aquest termini “és inflacionista” i tindrà un efecte contraproduent. Segons el president de l’AGIA es preveu que els propietaris dels habitatges de lloguer davant del que consideren un “llarg termini” apugin els preus i sigui una pujada més generalitzada i no com la d’ara que consideren una pujada moderada, llevat dels casos de grans pujades que diu Galobardas són  “anecdòtics”. Per tant, l’AGIA preveu insistir, de nou, davant del Govern en una major flexibilització de la llei. 
Segons l’AGIA, si els contractes es fan per un termini més curt de temps els propietaris dels habitatges estaran més disposats a arribar a acords de pujades relacionades amb la inflació. Però Galobardas considera que els casos pels quals s’ha creat “alarma social”, pels importants increments de preu, que diu són “singulars i anecdòtics”, poden provocar que els propietaris pugin ara més els preus en la renovació dels nous contractes i davant d’un termini dels propers cinc anys.
L’AGIA continua mantenint la proposta de dos anys com un termini idoni, i segons va explicar Galobardas seria anar en sintonia amb la resta dels països. “A Espanya ja s’ha abaixat de cinc a tres anys i al nord d’Europa es fa cada any”, va comentar el president de l’AGIA. 
El col·legi de gestors i agents immobiliaris no es veu reconegut amb la reforma de la llei que el Govern vol impulsar en breu per potenciar el mercat de lloguer, perquè consideren que no es flexibilitza la llei. 
Pel que fa a l’acord que ha arribat l’executiu amb les corporacions comunals per tal de fraccionar el pagament de la cessió urbanística, des de l’AGIA ja els sembla bé perquè aquest cost ja suposava un fre per al promotor immobiliari, però Galobardas va mostrar la seva insatisfacció perquè l’executiu no ha arribat a un acord amb els comuns per tal d’homogeneïtzar el percentatge d’aquesta cessió. L’AGIA vol que tots els comuns marquin la mateixa obligació  en la cessió i que s’alineïn a les corporacions que els tenen més baixos, en un 5%. Galobardas critica que encara alguns comuns tinguin la cessió al 15% perquè crea una gran diferència. “L’homogeneïtzació d’aquesta cessió obligatòria sempre hauria d’anar a la baixa”, va remarcar Galobardas. 
A l’assemblea general de l’AGIA celebrada ahir, a més de la renovació de la junta de govern, també es va presentar la situació de tresoreria del col·legi professional. “La junta de govern s’ha renovat amb una candidatura continuista, en què ens han fet confiança per continuar amb tot el seguit de treballs i activitats ja programades”, va comentar Galobardas. 

AGIA
lloguers
contracte
car
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic