Diari digital d'Andorra Bondia
Un cartell que anuncia un pis en venda.
Un cartell que anuncia un pis en venda.

L’AGIA troba a faltar encara “certa confiança” dels bancs


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

El Col·legi professional d’agents i gestors immobiliaris d’Andorra (AGIA) remarca que les dificultats per accedir al crèdit no s’han superat. “Falta encara certa confiança” perquè les entitats financeres “s’hi posin més seriosament”, va declarar el president de l’associació, Jordi Galobardas. Amb tot, va remarcar que l’opinió generalitzada és que progressivament l’activitat immobiliària va creixent. Un element positiu també és l’anunci de noves promocions, un fet que feia molts anys que no es produïa. El problema, però, és que els canvis en la demanda tenen una resposta lenta, ja que caldrà esperar un temps fins que aquestes construccions estiguin enllestides, va dir.

Fent balanç dels primers sis mesos de l’any, el president de l’AGIA va assenyalar que tot indica que es va “consolidant la recuperació”. En aquest sentit,  va explicar que la demanda és persistent i que “a poc a poc va augmentant l’interès per unitats immobiliàries de més valor”. Això els fa ser optimistes de cara al futur, va destacar.
Preguntat per l’estudi sobre el sector immobiliari que està portant a terme l’AGIA, Galobardas va explicar que l’associació està trobant dificultats a l’hora de recollir informació. “No és fàcil”, va exposar. Ara s’analitzarà en quins punts hi ha aquestes dificultats per trobar informació i la intenció és tenir enllestit l’informe de cara a la tardor.
Cal recordar que, segons va informar el departament d’Estadística, el preu mitjà de l’habitatge i el sòl va créixer gairebé un 10% l’any passat i es va situar en els 1.525,7 euros per metre quadrat. Gran part de l’augment es deu a les pujades del preu per metre quadrat de magatzems (45,4%), els edificis (24,7%), els terrenys (22%) i altres construccions (21,2%). Per contra, el preu dels pisos, que el 2017 va arribar de mitjana als 2.014,20 euros per metre quadrat, va ser el que menys es va incrementar amb relació al 2016 (un 2,3%), seguit del preu del locals comercials (2.311,35 euros), que va pujar un 6,4%, i del cost dels habitatges unifamiliars, de mitjana 2.131,13 euros per metre quadrat, que es va incrementar un 11,8%. Pel que fa a les places d’aparcament, el preu mitjà es va incrementar un 16,9% i es va situar en els 1.266,51 euros per metre quadrat. Andorra la Vella és on el preu mitjà per metre quadrat de les transaccions immobiliàries és més car (2.250,33 euros per metre quadrat).

AGIA
Habitatge
Número de vots: 349
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic