Diari digital d'Andorra Bondia

Laika registra un augment del nombre de gossos i gats abandonats aquest estiu en relació a altres anys


Escrit per: 
Agències

La presidenta de l'associació protectora d'animals Laika, Olga Gaitx, ha explicat que aquest estiu hi ha hagut un augment preocupant pel que fa als abandonaments de gossos i gats.

L'increment que se situa entre uns deu i quinze gossos més, ja que mentre que l'estiu passat la gossera comptava amb uns 55-60 animals, enguany ronden la setantena. Això es deu al fet que han entrat més cans a la gossera, i a més, ha baixat el nombre d'adopcions. Si parlem dels gats les dades són encara més negatives perquè en el que portem d'estiu ja s'han registrat uns quaranta gats abandonats, mentre que fins ara es comptabilitzaven una vintena al mes de juliol i el mateix nombre durant l'agost d'altres anys. A més s'ha de tenir en compte que a diferència del que passa amb els gossos, el Principat no compta amb un espai per acollir els gats.

L'associació protectora d'animals Laika ha fet un primer balanç negatiu pel que fa al nombre d'abandonaments de mascotes d'aquest estiu en relació a altres anys, ja que hi ha més gossos a la gossera que en el mateix període de l'any passat, perquè s'ha notat un augment del nombre d'entrades respecte l'estiu passat, així com una disminució del nombre d'adopcions.

La presidenta de l'entitat, Olga Gaitx, ha assenyalat que si normalment durant els mesos de juliol i agost reben uns dos o tres gossos per setmana, aproximadament, aquest estiu hi ha hagut moltes setmanes en les quals la gossera ha rebut entre quatre i cinc cans. L'increment ronda entre els deu i quinze gossos, ja que si l'any passat la mitjana se situava en els 55-60 gossos, aquest estiu la gossera compta amb una setantena d'animals.

El problema que explica aquestes dades és la gent que marxa a viure fora del país i no es pot fer càrrec de les mascotes, i per això les abandona en la majoria dels casos, o bé les porta a la gossera. En aquest sentit Gaitx ha destacat que la gent que se'n va del Principat, com que ho sap amb antelació, hauria de tenir més previsió, perquè això afavoriria que es pogués accelerar el tràmit d'adopció. I és que hi ha un problema de saturació de la gossera, ja que només hi ha capacitat per una cinquantena de gossos.

Durant el mes de juny van arribar a la gossera uns dotze gossos de raça caçadora com espanyols bretons o braco. Tot i que és habitual que en època de caça entri algun gos d'aquesta espècie perquè pot ser més rebel i no obeir al seu amo, des de Laika els ha sorprès aquesta xifra tan elevada i no saben exactament quin és el motiu. Gaitx ha posat de manifest l'estat en el que entren aquests gossos caçadors, amb mostres d'haver passat molt de temps perduts, o en un estat de 'semi-abandó'.

Augment significatiu dels gats abandonats
Una altra dada que preocupa a Laika és el gran increment dels gats abandonats respecte altres estius perquè les dades habituals se situen en una vintena de gats abandonats al juliol i la mateixa xifra durant l'agost. En el que portem d'estiu, ja s'han detectat quaranta abandonaments, només tenint en compte els gats adults perquè els cadells es donen en adopció. Cal afegir que a diferència del que passa amb els gossos, Andorra no compta amb una gatera i els gats se'ls intenta col·locar en famílies adoptives. Olga Gaitx ha destacat que en un any entren uns 350 gats a Laika, i ha afegit que la gent no és conscient d'aquesta problemàtica.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic