Diari digital d'Andorra Bondia
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquest migdia.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, en la roda de premsa d'aquest migdia.

L’aïllament per Covid passa de 10 a 7 dies i la baixa serà automàtica


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

L’increment de contagis que s’està donant al país arran de l’arribada de la variant Òmicron ha comportat que des del ministeri de Salut s’hagi decidit aplicar canvis en els protocols que han de seguir les persones positives de Covid així com en la tramitació de les baixes per a aquests casos. Una nova fórmula que ha de permetre “agilitzar” els processos, per “adaptar-nos a la nova variant”.

Segons ha detallat la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, l’aïllament de les persones diagnosticades de Covid passa de 10 a 7 dies, si bé caldrà afegir-hi tres dies més de vigilància passiva en els quals caldrà “extremar les mesures de precaució, utilitzar mascareta FFP2 i limitar les interaccions socials”.  Aquest seria l’aïllament estàndard, però les persones infectades poden contactar amb el seu metge referent si tenen símptomes greus (com febre o tos persistent, dificultats respiratòries o dolor toràcic entre d’altres), si els símptomes els persisteixen més de 6 dies o si són persones vulnerables o amb factors de risc.

D’altra banda, Mas també ha informat que s’ha rebaixat a 7 dies el període de baixa laboral mínim per a les persones diagnosticades com a positives (uns dies que es poden allargar si la gravetat de la malaltia ho requereix) i s’introdueix l’activació automàtica de la baixa per part de la CASS en el moment de rebre el resultat positiu d’una TMA o un test ràpid d’antígens. En aquest sentit el malalt rebrà un SMS d’avís de la baixa, però si la persona es troba en condicions de poder fer teletreball pot renunciar-hi enviant un correu electrònic a renunciabaixa@cass.ad.

La secretària d’Estat de Salut ha indicat que les noves mesures s’han introduït perquè la pandèmia es troba en “punt àlgid” d’incidència i d’aquesta manera es vol rebaixar pressió a l’atenció primària i l’Oficina Covid, que són qui estan notant més l’augment de contagis que ha portat la variant Òmicron, que ja representa entre el 30 i el 75% dels contagis i s’espera que “passi a ser la predominant els propers dies”. Un augment de casos, però, que de moment no reverteixen massa gravetat.

Pel que fa a la notificació dels contactes, Govern traspassa la responsabilitat a la població. A partir d’ara l’Oficina Covid no avisarà els contactes, sinó que serà cada positiu que haurà d’utilitzar una nova plataforma que s’ha habilitat a la web de Salut (www.salut.ad/contactescovid) per  generar els avisos. Els positius s’hauran d’inscriure, després rebran un SMS per poder introduir les dades dels contactes estrets (és a dir, qualsevol persona amb qui s’hagi estat en les 48 hores anteriors al diagnòstic positiu en cas de no tenir símptomes o si se’n tenen, aquelles persones amb qui s’ha estat a menys de 2 metres de distància i durant més de 15 minuts des de les 48 hores prèvies a l’aparició dels símptomes) i aquests també rebran un SMS que els informarà que són contactes d’un positiu i del protocol que han de seguir. Mas, que ha tornat a defensar la responsabilitat individual mostrada per la població i confia que continuï a l’hora d’informar els contactes, va garantir, però, que l’avís no identificarà qui és la persona contagiada, sinó que tan sols advertirà que s’és contacte estret.

Demà està previst que s’informi de nous protocols per als contactes de positius.

López demana per l’estalvi a l’Oficina Covid
El president del PS, Pere López, ha entrat avui una pregunta a Sindicatura sobre l’Oficina Covid que el Govern haurà de respondre de forma oral. Després de les explicacions donades pel director de l’Oficina, Bruno Bartolomé, en una compareixença davant la comissió de Sanitat i en què va reconèixer que no tenien els recursos necessaris per atendre el repunt de la pandèmia de la sisena onada, López demana com s’explica “l’estalvi” en un moment de la pandèmia com l’actual i quines responsabilitats prendrà el Govern arran de la mala gestió de l’oficina Covid.

Andorra
covid
Covid-19
positius
aïllament
contactes
notificació
baixa
Mas
Salut
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte