Diari digital d'Andorra Bondia
Ordeig, amb part dels companys del grup municipal, en la compareixença prèvia al ple.
Ordeig, amb part dels companys del grup municipal, en la compareixença prèvia al ple.

L’Ajuntament de la Seu s’espolsa el conflicte per l’externalització del SAD


Escrit per: 
A. Doral / Foto: Compromís
“És l’última porta on podem trucar”, introduïa la regidora de Compromís Carlota Valls, la moció amb què el conflicte obert al Consell Comarcal pel servei d’atenció domiciliària (SAD) feia acte de presència al ple de l’Ajuntament de la Seu. Demanava per una banda que el consistori, que es reparteix la presidència del consorci del CAPAU, intervingués: que aturés el contracte amb l’empresa Sumar, que en data més aviat immediata substituirà Suport Assistencial. Pretenia també que l’Ajuntament demanés al Consell Comarcal que impulsi un estudi de viabilitat sobre la gestió pública “de debò” de l’atenció domiciliària. La moció, votada a favor per la CUP, ha quedat rebutjada pels dos grups que conformen l’equip de govern. “No és competència municipal, sinó comarcal”, ha respost la regidora amb competència en l’afer, Marian Lamolla, que ha derivat el debat cap al ple extraordinari que celebrarà el Consell Comarcal el pròxim dia 18 amb aquest únic punt del dia. 
 
En l’exposició de motius Valls ha insistit en els perills de  l’externalització de serveis públics. Que les empreses que presten el servei ho fan per raons purament econòmiques, “volen fer diners”, que la situació laboral es precaritza i  que es contracti treballadors no qualificats per justificar baixos salaris. Finalment, va interrogar, “fa l’Administració una correcta coordinació?”, qüestió a la qual s'ha respost que “la realitat demostra que no ha estat així”. 
 
La regidora de Compromís, en una sessió seguida des del saló de plens per treballadores del servei, ha insistit que ja que no es posa fre a l’externalització, els plecs de bases haurien d’incloure “clàusules que defineixin rigorosament el servei i les condicions laborals”. Així mateix, que l’Administració veti l’actuació de les empreses, “cosa que ha fallat i així s’han succeït tota mena d’irregularitats”. 
 
Lamolla ha assegurat que de queixes formals d’usuaris (pel que fa a la prestatària que surt, Suport Assistencial) només n’hi va haver una, i es va resoldre, i ha deixat "clar que s’ha donat sempre el servei, fins i tot durant la pandèmia”, alhora que ha advocat per “potenciar al màxim” el servei domiciliari, que és “el futur de l’assistència a les persones en dependència”. I per acabar, una mica més de semàntica: després de canviar privatitzar pel lenitiu externalitzar, ara és el nom del servei mateix que muta i serà servei d’atenció en l’entorn domiciliari. 
 
“Moltes lluites”, aiguats i cordialitat en la darrera intervenció d’Òscar Ordeig com a regidor
 
Era el darrer ple amb Òscar Ordeig com a regidor, després de catorze anys, i sis com a treballador de l’Ajuntament, ha recordat. “És el moment de fer el relleu”, ha dit en una intervenció de comiat on va tenir presents tant les treballadores del SAD entre el públic (“hi ha moltes lluites en aquesta economia”) com els aiguats que van assolar la zona fa exactament 39 anys. Amb un deix d’ironia ha fet un repàs dels últims anys: “Jo crec que des del 2007 que soc regidor que van començar els problemes: la crisi, profundíssima; el procés independentista, amb desajustos que s’arrossegaven des de feia temps i per acabar, la pandèmia”. Ara emprèn nova etapa, “però la Seu és casa meva i estigui on estigui seguiré ajudant”. Als companys d’ofici els ha demanat “trencar les costures del partidisme”. “De vostè he après moltíssim”, li ha respost Francesc Viaplana, i a la resta, “que cada ciutadà faci política”.
ajuntament
Seu
espolsa
SAD

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte