Diari digital d'Andorra Bondia
Montse Ferrer Ortega, que ha estat en l’organització de la fira des dels inicis, rebrà el Premi Amic del Formatge.
Montse Ferrer Ortega, que ha estat en l’organització de la fira des dels inicis, rebrà el Premi Amic del Formatge.

L’Ajuntament vol tornar el gruix de la fira de Sant Ermengol al centre


Escrit per: 
A. D. / Foto: A.S.U.

No serà enguany, i abans de prendre una decisió definitiva caldrà un estudi a fons –“meditar-ho molt bé”, segons la regidora de Promoció Econòmica, Gemma Tó–, però de cara a l’edició de l’any vinent la intenció de l’equip de govern municipal és que les casetes de les formatgeries artesanes i altres apartats de la Fira de Sant Ermengol puguin tornar al centre de la ciutat. L’objectiu, que “tothom” es beneficiï de l’esdeveniment i evitar que els visitants –enguany s’espera una afluència massiva, atès que coincideix en ple pont del 12 d’octubre– “arribin, aparquin, comprin el formatge i tornin a marxar”. Amb tot, reconeixia Tó en la presentació de la trobada d’enguany, és una “decisió delicada i que s’ha d’abordar amb els tècnics com fer-ho”.
De moment, la que està a les portes és l’edició d’enguany,  la vint-i-novena, que començarà el 13 d’octubre a la tarda, i les 51 parades de formatges es mantindran al Camí Ral, on es van traslladar inicialment per les restriccions derivades de la pandèmia i on es van mantenir posteriorment perquè tant empresaris com públic semblen sentir-s’hi còmodes. Hi haurà 49 expositors de formatges elaborats al Pirineu: hi participen una desena de l’Alt Urgell i Cerdanya, amb prop d’una desena del País Basc, tres del Pirineu francès, tres més de l’Aragó i, una formatgeria d’Andorra. El formatge convidat de fora de Catalunya és Quesos Facendera, de la muntanya de Lleó; i com a novetat hi haurà un formatge català de fora el Pirineu, Formatgeria Camps, del Palau d’Anglesola. 
En aquesta edició, com ja va anunciar l’Ajuntament dies passats, el Premi Amic del Formatge serà per a Montse Ferrer, amb una llarga trajectòria precisament a les bambolines de la fira. 
En l’apartat gastronòmic l’edició arriba amb novetat, de moment: s’incrementarà el nombre de food-trucks instal·lats a Doctor Peiró (està per tancar la quantitat final). La raó, argumentava Tó, que amb l’afluència que s’espera, serà més fàcil que tothom trobi un lloc on menjar, si els establiments de la ciutat no donen l’abast. D’una altra banda, és una manera d’oferir “un altre espai per sociabilitzar” al voltant de la fira i més enllà de l’horari d’obertura de les parades. 

Fulletó desplegable
Amb l’argument de la “sostenibilitat”, l’Ajuntament ha optat enguany per limitar el programa imprès a un fulletó desplegable, això sí, amb pràctic mapa dels espais de la fira: la Fira de Productes Ecològics i de Proximitat, la Mostra d’Artesania del Pirineu, les parades de venda ambulant, l’Autofira, les propostes específiques de restaurants de la Seu, els comerços locals que ofereixen formatges del Pirineu i la Gastrofira. Per a qui vulgui més informació sobre el programa, la web www.firasantermengol.cat,  o a través del QR. 
Pel que fa a altres productes gastronòmics de proximitat, en l’apartat de begudes per maridar amb els formatges, enguany s’hi afegeix l’estand de vermut Murcarols, elaborat a la Pobla de Lillet, que és la novetat de la 29a edició de la fira de formatges. S’afegeix a la presència ja habitual en els últims anys de l’aigua Pineo, productors presents a la Fira del Vi de Talarn i la cervesa C13. 
Enguany, cinquanta-una formatgeries artesanes ocuparan les casetes de fusta al Camí Ral de Cerdanya

fira
Ermengol

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte