Diari digital d'Andorra Bondia
L’alcohol és la principal addicció tractada pels professionals de l’UCA.
L’alcohol és la principal addicció tractada pels professionals de l’UCA.

L’alcohol i el cànnabis, les principals addiccions tractades per l’UCA


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El tipus d’addicció més freqüent tractada per la Unitat de Conductes Addictives (UCA) segueix sent l’alcoholisme. La coordinadora clínica del servei, Angelina Santolària, recorda que “l’alcohol és la nostra droga i això ens comporta que la vivència de risc sigui molt menor”. El 55% dels pacients atesos des de principis d’any fins al 16 de març ho van ser per aquest motiu. Quant a la segona substància, en aquests moments és el cànnabis, que va seguida del tabac. 

Santolària destaca que els perfils dels pacients atesos varien en funció del tipus de tòxic. Així, doncs, si bé en el cas de l’alcohol són persones de mitjana edat (entre 35 i 40 anys), les persones que acudeixen a la consulta per consum de cànnabis són més joves, d’entre 18 i 30 anys. Aquests són la primera franja d’edat tractada per la unitat. El cas del tabac és diferent. En aquest sentit, la coordinadora clínica de l’UCA destaca que hi ha persones que poden deixar el tabac sense la intervenció de l’equip especialitzat. És per això que la majoria de pacients que el servei atén per tabaquisme han estat derivats, sovint presenten una patologia orgànica associada i són pacients més grans. Santolària afegeix que malgrat que segurament les polítiques antitabac han fet baixar la prevalença del consum a nivell de la població, el que es tracta a la consulta són persones per a les quals és prioritari que deixin el tabac per la patologia prèvia que pateixen. Un exemple serien les dones embarassades que es deriven des de ginecologia o els pacients oncològics.

Acabar amb una addicció depèn fonamentalment de la voluntat que té la persona afectada. Així, Santolària exposa que “el tractament que ofereixes a una persona que et ve fent una demanda explícita que vol deixar de consumir té moltes més garanties d’èxit que aquella persona que l’han obligat o li han suggerit des del sistema judicial, o bé aquell pacient que ve perquè els pares el porten”. D’aquesta manera va destacar que abans de tot s’ha de treballar la consciència de malaltia i l’acceptació de voler deixar la substància. Precisament aquesta és una de les traves a l’hora de tractar pacients que tenen addicció al cànnabis. La raó cal buscar-la en el fet que aquestes persones són molt més joves que la resta i que sovint no tenen consciència de la gravetat, diu. És per això que amb aquests pacients el que es treballa molt sovint és una disminució del consum ja que “l’abstinència és molt difícil”.

El consum de cànnabis és un aspecte que preocupa i Santolària creu que caldria prendre mesures addicionals per fer-hi front. Explica que és molt important poder treballar amb polítiques preventives adreçades a col·lectius de risc. I precisament un dels col·lectius de risc amb el consum de cànnabis són els joves. Si bé va recordar que s’està fent prevenció a les escoles, considera que caldria “ampliar els programes de prevenció més enllà de les escoles amb col·lectius de risc, com són els adolescents”. Es tractaria d’actuar des d’àmbits que no siguin l’escolar a través de programes adreçats a adolescents que no van a l’escola a partir de 16 anys.

La Unitat de Conductes Addictives va atendre de l’1 de gener fins al 16 de març un total de 306 pacients. Es tracta d’una xifra similar a la registrada durant el mateix període de l’any passat. Santolària va explicar que el servei ha tingut èpoques en que s’han registrat augments d’usuaris mentre que en d’altres la situació s’ha mantingut estable. Aquests pics no van estar necessàriament vinculats amb situacions especials.

Cal recordar que durant el període del confinament el funcionament de l’UCA es va veure alterat. Així, el seguiment dels pacients entre el 14 de març i el 18 de maig es va fer bàsicament a través del telèfon. Durant aquest període es van fer 1.741 trucades. També es van realitzar visites presencials per als casos urgents, visites que no es podien demorar o primeres visites derivades dels metges de capçalera. “No hem interromput completament l’activitat”, va remarcar la coordinadora clínica de l’UCA. A partir del 18 de maig, el servei va tornar a citar tots els pacients que havia estat visitant de forma no presencial.

alcohol
cannabis
addiccions
UCA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte