Diari digital d'Andorra Bondia
Arbres talats a la zona on es farà l’excavació per ubicar-hi l’ETR.
Arbres talats a la zona on es farà l’excavació per ubicar-hi l’ETR.

L’Aldosa Veïns lamenta cert ocultisme en les obres de l’ETR


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Aldosa Veïns

La plataforma l’Aldosa Veïns va expressar ahir cert malestar amb les actuacions que es porten a terme per a la construcció de l’ETR de la Gonarda. El fet és que han observat que els treballs no s’estan realitzant tal com FEDA els va informar. Així, destaquen que la companyia elèctrica els va explicar que es preservarien el màxim nombre d’arbres de la zona on s’ubicarà la instal·lació, trasplantant-los en un espai temporal per tornar-los a utilitzar. La realitat, però, és que s’ha “arrasat tot”, a excepció de quatre arbres petits.

Des de la plataforma es va indicar que, tenint en compte que s’ha obert una època de col·laboració, “no volem que continuï l’ocultisme que hi ha hagut els darrers anys”, amb un pla d’urbanisme que indicava que aquella era una zona destinada a serveis, una declaració d’interès nacional “unilateral”, i l’inici de les obres tot just després de les eleccions per no perdre vots. La percepció, avui, és que no s’actua d’una forma totalment franca i transparent. Així mateix han trobat a faltar senyalització durant la tala, ja que la pista ha quedat tallada per arbres i camions. Aquesta darrera qüestió es va posar en coneixement de la direcció d’obra, que els va assegurar que es prendrien mesures.
Paral·lelament, els veïns van rebre informació del cònsol major de la Massana, David Baró, sobre les actuacions que havia realitzat el Comú amb relació a la carretera d’accés a la Gonarda. Els membres de la plataforma van explicar que es van quedar més tranquils en conèixer que la corporació ha aixecat acta a través d’un saig de l’estat de la via i en saber que el Comú no va assistir a la darrera reunió perquè no estava convidat. Un cop estigui enllestit l’informe, els veïns hi tindran accés.
Per altra banda, van explicar que, tal com va assegurar FEDA, s’ha instal·lat un aparell de control de risc d’esllavissades a prop del turó de l’Aldosa, on hi va haver un despreniment el 1993. Des de la plataforma es va destacar la voluntat de seguir vigilant i participant en les reunions que proposin els responsables del projecte, amb els quals s’està en contacte permanent. La pròxima reunió serà el 8 de maig, i en la trobada es plantejaran aquests neguits detectats a l’inici de l’obra.
Arran de les observacions fetes públiques ahir per l’Aldosa Veïns, FEDA va assegurar que en la tala d’arbres s’ha procedit tal com es va anunciar. Així, es va indicar que s’han marcat uns 30 o 40 arbres, que es trasplantaran a un viver fins a la finalització de les obres i es tornaran a posar al talús. Això, però, només es pot fer amb els més petits. També es va afirmar que s’han complert amb els altres compromisos adquirits amb la població, com és la instal·lació dels inclinòmetres per controlar els possibles moviments de terres, i es va negar que en cap cas s’hagi actuat amb opacitat. 
Les obres de construcció de l’ETR van començar el 15 d’abril passat. La primera fase consistirà en l’obra civil, la plataforma i els accessos, i tindrà una durada de nou mesos. La resta de la intervenció se centrarà en la construcció de l’edifici i el subministrament dels equips elèctrics. Tot plegat farà que la instal·lació estigui enllestida a finals d’abril del 2022.

ETR
Aldosa Veïns
FEDA
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic