Diari digital d'Andorra Bondia
Equipaments com la biblioteca de Sant Agustí podran tornar a reprendre l'activitat, parcialment.
Equipaments com la biblioteca de Sant Agustí podran tornar a reprendre l'activitat, parcialment.

L'Alt Urgell es prepara per entrar demà a la Fase 1


Escrit per: 
Redacció / Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell

La comarca de l'Alt Urgell, com la resta del territori pirinenc, entrarà demà en la Fase 1 del desconfinament decidit pel govern espanyol, una fase que, entre altres mesures, permetrà realitzar desplaçaments pel territori i mantenir reunions de fins a deu persones, així com l'obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats i de terrasses de bars i restaurants, encara que limitant els aforaments. Tot sempre respectant mesures de seguretat i higiene extremes, com la de mantenir la distància social i dur posada la mascareta.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) de dissabte passat recollia l’ordre ministerial que defineix quines activitats estan permeses, i amb quines condicions, en aquesta primera fase de la desescalada, a la qual accediran demà les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. El document detalla que els habitants de l’Alt Urgell es podran desplaçar per les comarques veïnes de la Cerdanya, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, així com cap a l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran. Continuen, no obstant, prohibits els desplaçaments fora d'aquestes comarques excepte, com ara, per motius molt concrets: sanitaris, laborals, empresarials, de retorn a la residència familiar, assistència a gent gran i dependents o força major.

Aquesta obertura d'activitats que permet l'inici de la desescalada suposaria, en principi, que els piragüistes d’elit podran tornar a entrenar al Parc del Segre, però sense fer ús de vestidors ni hangars i seguint el protocol marcat en aquest cas per l’RFEP, segons recorda en aquest cas l'anàlisi de l'ordre ministerial que realitza Ràdio Seu. Per a la resta de la població continuen tancades les piscines, públiques i privades. Sí poden començar a reobrir les portes els gimnasos, públics i privats, tot i que amb limitacions: cita prèvia, classes individuals i un aforament no superior al trenta per cent, a banda que s'han de mantenir tancats dutxes i vestidors, o bé habilitar-ne llocs per al canvi de roba que s'hauran de desinfectar després de cada ús.

L'hosteleria pot obrir les terrasses, però amb una ocupació màxima del 50 per cent de l’aforament habitual. A cada taula no hi podrà haver més de 10 persones i no es podrà fer servir productes d’autoservei com ara les setrilleres. Es desaconsella l’ús de cartes i es recomana oferir cartells o pissarres. Els lavabos no podran albergar més d’una persona alhora i s’han de desinfectar sis cops al dia. Pel que fa als hotels, poden reobrir totes les seves habitacions juntament amb el bar o restaurant del recinte, però només per als clients. Els altres espais comuns han de seguir tancats.

El canvi de fase permet també posar-se de nou en marxa als petits comerços, els de menys de 400 metres quadrats i que tinguin una entrada directa des del carrer, encara que també en aquest cas l'ocupació no pot superar el 30 per cent. En el cas de locals petits només podrà haver-hi un client a dins. Poden obrir amb cita prèvia els concessionaris automobilístics, les estacions d’ITV i els centres de jardineria.

Aire també a l'educació i la cultura

En l'àmbit de l'educació i la cultura, l'ordre ministerial permet també certes activitats. Per exemple, els centres educatius, després de ser desinfectats, poden començar a realitzar tràmits com la preinscripció per al curs vinent; serà el responsable de cada centre qui determini, però, quins treballadors hi hauran de tornar, presencialment. I s'aconsella limitar l'ús de documentació en paper.

També inicien el camí de retorn a la normalitat equipaments com biblioteques i museus. Aquests últims, només permetran l'entrada amb un 30 per cent de la capacitat, amb visites individuals. I a la biblioteca de Sant Agustí, les activitats estaran limitades a les tasques de préstec i retorn de llibres, lectura i consulta d’informació. No s’hi permet encara l’estudi, activitats culturals, ús d’ordinadors d’accés públic ni intercanvis entre biblioteques. Cada llibre retornat es deixarà en un espai a part durant 14 dies. L'ordre publicada al BOE detalla que s’han de fer marques a terra per indicar per on han de passar els usuaris.

Es recupera també una certa capacitat per permetre espectacles, tot que amb limitacions: un màxim de 30  persones en recinte tancat i de 200 en espais oberts, sempre amb el públic assegut (en cadires separades) i marcant clarament a terra la distància entre cada persona. No es pot lliurar als assistents cap programa ni altres objectes, i l’entrada i la sortida del públic ha de ser esglaonada. La sala o espai s’ha de desinfectar.

 

 

 

 

 

 

Alt
Urgell
prepara
demà
fase
1

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

El que facin a Espanya, a part de que es curin i obrin les fronteres, me la porta molt fluixa
Desde qué fecha en concreto pueden entrar en la fase uno por favor

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte