Diari digital d'Andorra Bondia
El roure fusionat que es vol protegir a la comarca de l'Alta Ribagorça.
El roure fusionat que es vol protegir a la comarca de l'Alta Ribagorça.

L’Alta Ribagorça disposarà d’un registre d’arbres d’interès comarcal


Escrit per: 
Agències

El Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha iniciat els tràmits per a la creació del primer registre d’arbres d’interès comarcal i d’arbredes monumentals. El registre ha de permetre protegir exemplars del territori que, pel seu interès científic, històric, per la mida, edat o altres motius, se’n justifiqui la seva declaració. En una segona fase, el catàleg servirà com a document base per escollir quins arbres poden ser motiu de promoció turística i, en aquest cas, poder senyalitzar els camins per trobar-los.

Segons va informar el Consell Comarcal, la idea de crear un registre d’aquesta tipologia sorgeix d’una petició del cos d’agents rurals de protegir dos arbres detectats a la comarca que són d’especial interès per la seva edat i peculiaritat. Es tracta d’una noguera centenària (110 anys, 15 metres d’alçada i 75 cm de diàmetre) que es troba en el pati d’una casa particular ubicada a Viu de Llevata, el propietari de la qual n’ha sol·licitat la seva protecció. 

La segona espècie a protegir és un roure martinenc que es troba prop de l’ermita de Sant Llorenç. En aquest cas, la peculiaritat recau en la raresa de l’exemplar, ja que en realitat es tracta de dos roures que s’han fusionat en un sol arbre. 

El seu emplaçament singular, en el recinte del Castell de Lavaix, monument històric avui en ruïnes, és un afegit a la seva estètica particular. En aquest cas, serà responsabilitat de l’Ajuntament del Pont de Suert qui vetllarà per la seva protecció. A part, també es té localitzat un olm centenari a Vilaller, que s’inclourà al catàleg dels arbres d’interès comarcal.

“De vegades no es té en compte que els arbres poden ser moltes més coses, com ara font d’inspiració, referent geogràfic o testimonis de multitud d’històries i successos. La creació del registre ens ha de permetre treballar en un catàleg on constin els arbres que es mereixen la protecció i el reconeixement dels ribagorçans”, ha explicat el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Farrero.

arbres
medi ambient
boscos
ecologia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic