Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l'obertura del curs universitari, avui.
Un moment de l'obertura del curs universitari, avui.

L’ampliació del campus de l’UdA s’estrenarà el curs 2024-2025


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: UdA

Ho va anunciar el ministre portaveu, Eric Jover, el 22 de juny passat i avui el cap de Govern, Xavier Espot, ho ha tornat a refermar com un projecte que ben aviat començarà a ser una realitat: les obres per a l’ampliació del campus de la Universitat d’Andorra (UdA) podrien començar l’any que ve. Ho ha manifestat durant la inauguració del curs acadèmic que s'ha celebrat aquest matí a l’auditori Claror. Segons ha recordat, tot depèn de quan aprovi el Consell General el crèdit extraordinari de 6 milions d’euros. “Ja està entrat a tràmit parlamentari i esperem que s’aprovi les pròximes setmanes”, ha destacat. Un cop aprovat, es licitarà el projecte executiu i podran començar les obres. Així les coses, el curs 2024-2025 podria ser el de l’estrena dels nous espais, segons ha explicat el rector del centre universitari, Miquel Nicolau. 

Pel que fa a aquesta l’ampliació del campus, amb un espai de 3.000 metres quadrats, el rector ha detallat que es tracta d’un local ja construït que s’ha d’adaptar per poder acollir tots els espais propis d’un campus, com ara aules, laboratoris, despatxos i sales d’estudi. Tot i que ni Nicolau ni Espot han volgut especificar de quin edifici per rehabilitar es tracta, sí que han concretat que es troba molt a prop de la ubicació actual de l’UdA, per la qual cosa tot sembla indicar que es tracta de les instal·lacions de l’antiga Fàbrica Reig. Sobre aquesta qüestió, Espot ha assegurat que les converses amb els propietaris estan molt avançades. De fet, ha explicat que abans d’acabar l’any a més de confirmar la ubicació donaran a conèixer com quedaran configurats els espais en aquest nou edifici.

D’aquesta manera, es dona compliment a una demanda  que ja fa temps que s’expressava des de l’UdA, la necessitat de més espais comuns per donar resposta a l’increment de l’alumnat i tirar endavant nous projectes, ha recordat el rector. I és que en dos cursos la xifra d’estudiants nous matriculats s’ha duplicat.  En concret, enguany el curs s’ha iniciat amb 666 estudiants de formació reglada, una xifra que supera en un 5,9% la de l’any passat, quan n’hi va haver 629. Nicolau també ha destacat que si se sumen aquests 629 estudiants amb els 1.194 de formació continuada, el centre ha arribat a tenir un total de 1.823 estudiants. En valorar l’increment progressiu d’alumnes, Nicolau ha dit que “estem satisfets i és realment gratificant tenir més estudiants i formar noves promocions”. 

Al seu torn, Espot ha expressat que “constatem que una vegada més la universitat pública es va consolidant amb més alumnes i formacions”. Al seu parer, això confirma que “va ser una bona aposta de país” i que “quan fem les coses bé ens en sortim”. 

Creació de riquesa
I el cap de Govern encara ha anat més enllà, destacant que la universitat pública “és un pol de coneixement i d’innovació, de creació de sinergies i de riquesa en una parròquia que passa per dificultats”. És per aquest motiu que “sempre hem volgut no només potenciar l’ensenyament superior, sinó sempre vincular-lo a la parròquia de Sant Julià”, ha afegit. 

També el cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha vinculat la instal·lació de l’UdA i de tres universitats privades, a més del ministeri d’Educació, l’Institut d’Estudis Andorrans i el centre de formació professional a la parròquia a la creació de riquesa. “Sant Julià de Lòria del futur ja com a referent en el món educatiu ha de tenir en aquest sector el pal de paller de la seva economia”, ha remarcat. També ha fet notar que contràriament al que pot semblar, el percentatge de l’alumnat virtual és de gran importància per a la parròquia, ja que les universitats virtuals a través del cos docent, les juntes acadèmiques, els actes de doctorats, les ponències i altres esdeveniments acadèmics, “tenen una influència molt positiva en l’economia parroquial”. 

Finalment, el cònsol ha recordat la recent constitució de l’Associació Sant Julià de Lòria Campus Universitari integrada pel Comú, l’UdA i les universitats privades que té com a repte més important la creació d’un campus universitari amb una residència. Ara s’està en espera de conèixer el resultat de l’estudi de viabilitat que va encarregar la corporació per decidir sobre la conveniència o no de construir una residència universitària. Tal com ja es va anunciar, el Comú posa a disposició el Prat Gran perquè s’hi pugui fer, però també podria ser un privat qui posés en marxa el projecte. 

L’acte ha finalitzat amb la graduació dels 98 estudiants que van completar els seus estudis el curs passat.

UdA
Universitat d'Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte