Diari digital d'Andorra Bondia
L’any 2017 registra un 4,5% més d’ocupació hotelera que el 2016
L’any 2017 registra un 4,5% més d’ocupació hotelera que el 2016

L’any 2017 registra un 4,5% més d’ocupació hotelera que el 2016


Escrit per: 
P.G./M.S.C. / FOTO: J.G.

Els hotels de totes les parròquies han vorejat el ple des del passat cap de setmana –sobretot a partir del 30 de desembre– coincidint amb el Cap d’Any, una ocupació que s’espera que es mantingui fins avui. Des de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) calculen que l’ocupació mitjana de tot el 2017 arriba a més del 57%, una xifra que suposa un 4,5% més que l’aconseguida el 2016, quan el creixement també va ser d’un 6%. El president de l’entitat, Manel Ara, destaca aquesta tendència positiva, i també que va acompanyada d’una millora en els preus. Per la seva banda, des de l’altra associació, els Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), xifren l’ocupació mitjana en un 40%. La seva presidenta, Cristina Canut, considera que encara és una ocupació baixa, però també destaca que el sector “fa tres anys que ha deixat de caure en picat i, malgrat no fer les xifres d’abans de la crisi, hi ha una millora”.

 Si mirem per mesos, el desembre del 2016 va comptar amb una ocupació de gairebé el 59%, i el passat mes de desembre va superar el 60% d’ocupació mitjana, segons Ara. La festivitat de Nadal aquest any ha vingut marcada per dos períodes clarament diferenciats, per caure en caps de setmana. Malgrat que el Nadal va ser bo, per Cap d’Any l’ocupació s’ha incrementat encara més. El primer cap de setmana del 25 de desembre el turista era client de proximitat, sobretot de Catalunya. El cap de setmana i els dies propers a Cap d’Any, el turista ve més repartit d’altres zones del mapa espanyol, com les illes Balears, el País Valencià, Aragó, el País Basc i Madrid. Els hotelers han notat “la recuperació del turista espanyol i una lleugera millora del turista francès, però també destaquem la presència de més russos i orientals”, va dir Ara. 

Pel que fa a les previsions de gener, les primeres dades apunten que hi ha una “percepció que serà més bo, perquè el comportament de compra del client sembla que està canviant, ja que es fan més reserves, el client ja ho fa a més llarg termini i no a última hora”, va dir. Per contra, Autèntics Hotels d’Andorra consideren que en aquesta primera setmana de gener no tenen gaires reserves i esperen que l’ocupació sigui per les que es fan a darrera hora. 

Caiguda del comerç
L’optimisme que es viu al sector hoteler no s’ha contagiat al comercial. L’elevada afluència de visitants no s’ha traduït en vendes que, de fet, han disminuït respecte del 2016. A la zona de Riberaygua i Travesseres s’ha tingut dos comportaments diferenciats durant aquestes festes. El primer (des del pont de la Puríssima fins al 21 de desembre) no es van assolir les xifres de l’any passat. A partir del 21 de desembre, però, les vendes es van espavilar principalment arran de les rebaixes. Tot i recuperar-se, es va tancar el desembre amb una caiguda d’entre el 3% i el 5% respecte del 2016. El vicepresident de l’associació de comerciants de la zona, Antoni Miralles, va explicar que el comportament de les vendes és diferent segons el sector, ja que, per exemple, en moda i perfumeria han estat superiors al 2016. Pel que fa la resta (tecnologia, alimentació i productes de Nadal i festes) s’han quedat entre un 5% i un 10% per sota. Miralles remarca que els turistes sobretot han fet despesa en restaurants i hotels, però dels comerços “només n’han aprofitat les ofertes i les rebaixes”. Al Pas de la Casa, la davallada de les vendes encara ha estat més dràstica i s’ha situat al voltant del 30%. Per Miralles, les causes d’aquesta caiguda són, en el cas del Pas de la Casa, els talls de la carretera d’accés a França per les nevades. A la resta del país ho atribueix a la situació que s’està vivint a Catalunya, un fet que també ha afectat el consum intern, diu. En el mateix sentit s’expressa la presidenta de Vivand i Travesseres, Susagna Venable. Afirma que fins a l’1 d’octubre les vendes es van mantenir similars a l’any anterior, però des d’aquella data van caure. Les perspectives de cara a Reis tampoc són positives, ja que, tal com expliquen, és la setmana del 31 de desembre quan es constata la tònica.

Tant Venable com Miralles apunten que el Pla estratègic de turisme de compres ha de ser la clau perquè el comerç arrenqui. Miralles remarca la necessitat de treballar més conjuntament per fer el comerç més atractiu. En cas de no actuar, “la partida la guanyarà el comerç del país d’origen dels turistes”. Tot i així, a hores d’ara el Pla està aturat. 

 

comerç
hotels
ocupació
2017
Nadal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte