Diari digital d'Andorra Bondia

L’any passat es van atendre 16 infants víctimes de maltractaments


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut

Un total de 16 infants van ser atesos per maltractaments durant l’any passat. Les dades, que comprenen els menors tractats pel Servei especialitzat d’atenció a la infància i l’adolescència (Seaia) entre gener i octubre del 2020, revelen que 10 d’aquestes nenes i nens patien maltractament físic mentre que els 6 restants, psicològic. El gran gruix d’infants atesos, però, ha estat derivat a aquest servei per negligències greus o dificultats parentals. Suposen 161 dels casos totals registrats fins al 31 d’octubre de l’any passat, que eren 259.

El cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, remarca que el Seaia és una línia d’intervenció secundària, i per tant, els casos que arriben fan referència a situacions de risc greu i desemparament. Com s’ha comentat abans, les negligències greus són el principal motiu d’intervenció. Es tracta de progenitors que no cobreixen les necessitats bàsiques dels fills menors d’edat com poden ser els aspectes de salut o escolars, les rutines diàries o la manca d’atenció i seguiment. Per situacions d’aquest tipus es van tractar 106 menors l’any passat. Per incapacitat parental van ser 55. El tercer motiu d’intervenció són els adolescents amb conductes de risc, com ara fugir del domicili familiar o consums de tòxics, entre d’altres. 39 menors van ser atesos per aquestes circumstàncies. En quarta posició hi ha els fills de maltractadors (violència masclista). L’any passat van ser 26 els infants i adolescents atesos per aquestes situacions de violència dins del nucli familiar que els converteixen en víctimes directes o indirectes.

Per darrere hi ha un altre motiu d’intervenció que s’està donant els darrers anys que ve motivat pels conflictes greus entre progenitors separats i que poden afectar l’estat emocional dels infants. En menor mesura es troben el maltractament físic i psicològic esmentats a l’inici, i tot seguit els casos de violència filioparental, amb dos menors atesos el 2020. Uns altres 4 infants i adolescents van ser tractats per altres motius.

Estabilitat
L’esclat de la pandèmia de SARS-CoV-2 ha impactat també en les intervencions realitzades pel Servei especialitzat d’atenció a la infància i l’adolescència. Així, si bé durant els últims anys la tendència en el nombre de casos atesos era alcista, les xifres d’aquest 2020 són semblants a les del 2019. En concret, fins al 31 d’octubre de l’any passat es va intervenir prop de 259 menors (el que suposa 180 famílies) mentre que en el mateix període del 2019 es van atendre 252 infants i adolescents (de 173 famílies). Olivé explica que això es deu al confinament. La qüestió és que arran de la situació sanitària no es va poder oferir intervenció directa en adolescents durant tot l’any i això ha pogut afectar la detecció.  

També la pandèmia ha agreujat alguns casos tractats pel servei. Olivé afirma que les situacions que rep el Seaia ja són de per si complexes però remarca que amb el confinament i la situació que s’ha generat posteriorment s’ha constatat un empitjorament del nivell de risc en algunes famílies, per les característiques que aquestes tenien de base. “Hem hagut d’intervenir més, donar més recursos i buscar més coordinacions per reconduir aquestes situacions”, exposa. Amb tot deixa clar que això no s’ha donat en tots els casos, ja que les casuístiques que es tracten són “molt diferents”.

En aquest mateix sentit, el cap d’àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència destaca que els casos que arriben al Seaia no provenen de nuclis familiars amb un mateix prototip de progenitors. No totes les famílies ateses tenen problemes econòmics, per exemple. “Els perfils són molt diversos, en tots els indicadors” i també les estructures familiars, declara Olivé.

El que sí que s’observa és un pes més important dels menors que tenen edats compreses entre els 12 i 18 anys. En total, s’ha intervingut prop de 132 adolescents d’aquesta franja d’edat (l’any passat van ser 150). El segon grup més nombrós és el de 6 a 12 anys, amb 75 infants. Per darrere hi ha els menors de 3 a 6 anys (38 infants atesos) i els de 0 a 3 anys (14 infants atesos). Olivé destaca que “de vegades costa la detecció precoç i es tendeix a derivar quan la situació és més greu”. Això fa que l’edat dels menors atesos sigui més elevada. A més cal tenir en compte que els infants derivats en edats primerenques segueixen en el servei a mesura que es fan grans. En tot cas, assenyala la importància de notificar abans perquè “això facilita molt la intervenció i l’afectació dels infants és menor i evita que es cronifiqui”. De fet, recorda que l’objectiu del Govern és “conèixer com més casos millor” i els dos protocols elaborats recentment han de permetre un augment de les derivacions els pròxims anys, tot i que seran més precoces.

 

maltractament
infants
adolescents
menors
seaia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic