Diari digital d'Andorra Bondia

L’Apapma avisa que es pot mobilitzar per la política d’importació de residus


Escrit per: 
Redacció

El vicepresident de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, va assenyalar ahir que l’entitat es podria plantejar mobilitzacions si la política d’importació de residus del Govern persegueix únicament objectius econòmics i deixa de banda el vessant mediambiental.

Iriarte, que fa poc va prendre part en la comissió de seguiment del Pla nacional de residus, va proposar que els ingressos resultants de la importació de residus es destinin a la recollida selectiva i que es faci una gestió de deixalles conjunta amb les regions veïnes per aconseguir un sistema més sostenible i evitar renovar la concessió del forn incinerador.
“Segons la postura del Govern, no es descarta portar a terme accions”, va afirmar ahir el vicepresident de l’Apapma. Iriarte va recordar que “ja les vam fer contra l’antic forn de Cal Rosselló” i va avisar que “si ens  vam mobilitzar una vegada ens podem mobilitzar dos o tres o les que calgui, ja que no tenim res a perdre i tenim molt a guanyar”. En aquest sentit, el representant de l’associació ecologista va explicar que, depenent del plantejament de l’executiu, “ens reunirem amb la junta i convocarem els socis per prendre una decisió”. No obstant, va matisar que de moment estan a l’espera que el ministeri de Turisme i Medi Ambient faci nous passos en aquest sentit i va afegir que “volem influenciar perquè les decisions siguin coherents”.
Tot i negar-se a la importació i a la crema de residus com a primera opció, el vicepresident de l’entitat va apuntar que “no ens hi oposaríem si l’objectiu final és anar cap a una gestió de residus sostenible, i no és per perpetuar aquest sistema”. En aquest sentit, Iriarte va argumentar que si hem de ser solidaris amb els veïns amb la importació de residus perquè ens afecten a tots, també podem enquadrar la col·laboració per arribar a una gestió dels residus més eficaç”, de manera que es pugui impulsar la recollida orgànica o incrementar la taxa de recollida de vidre i envasos a la regió. Així mateix, va afirmar que “hem tingut contactes amb associacions de col·lectius que també volen que la gestió es faci conjunta”.
A més, Iriarte va afirmar que “es pot col·laborar si és per tancar el forn incinerador” a llarg termini, de manera que “no es faci una prolongació de l’adjudicació quan finalitzi el contracte”, i va argumentar que “si s’arriba a una gestió de residus més eficaç no té sentit tenir forn incinerador, ja que amb el conveni de Basilea podríem exportar els pocs residus que necessàriament s’han d’incinerar”. “Si ara hem de contaminar durant un temps perquè a la llarga hi hagi un sistema més sostenible, no ens oposaríem a la importació de residus”, va concloure.
Per avançar cap a aquest plantejament, el representant de l’entitat ecologista també va proposar a la comissió “que tots els guanys que surtin es destinin a la gestió de residus i a la recollida selectiva”. En aquest sentit, Iriarte va recordar que “el Govern ha d’indemnitzar l’empresa concessionària cada cop que no es crema tot el que s’hauria de cremar”, ja que “ha de pagar per 45.000 tones a l’any, vulgui o no”. Davant d’aquest fet, l’Apapma tem que el conveni d’importació de residus “es vegi com una font d’ingressos”, en considerar que si s’arriba a aquest extrem “ens convertirem en el forat de residus d’Europa”.

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte